Radni sastanak kod špilje Vindija: Donesene smjernice očuvanja vrijednog paleolitičkog nalazišta

VV | 24.5.2022. u 16:29h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnica Sanja Kočet održala je radni sastanak na kojem su prisustvovali stručnjaci iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, Ministarstva kulture i medija, Filozofskog fakulteta u Zagrebu, HAZU-a, Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije i Gradskog muzeja Varaždin. Sastanak je sazvan na temu špilje Vindija, zaštićenog spomenika prirode i kulturnog dobra, a sve kako bi se uspostavilo kvalitetno partnerstvo svih institucija uključenih u projekt špilje Vindija.

Špilja Vindija spada u najznačajnija arheološka i paleontološka nalazišta Hrvatske, a zbog brojnosti i kvalitete nalaza, smjestila se među značajne špiljske lokalitete i na svjetskoj razini. Upravo je istraživanjem fosilnih ostataka neandertalaca pronađenih u špilji Vindija, utvrđeno postojanje neandertalskih gena u genomu suvremenog čovjeka.

Svi sudionici sastanka izrazili su interes za zaštitu i očuvanje špilje, a nakon toga i samu njezinu valorizaciju, što ujedno znači da se prihvaća i odgovornost djelovanja u interesu ostvarivanja tih ciljeva.

Donesene su smjernice u vezi očuvanja ovog vrijednog paleolitičkog nalazišta, poput popravak oštećene ograde na ulazu u špilju te provjera stanja unutrašnjeg profila Vindije, a koji je arheološki, paleontološki i geološki najznačajniji i najvažniji dio pećine.

Galerija slika