Proračun Općine Trnovec B. rebalansom povećan za 667 tisuća kuna

Napisao/la: -

Članovi Općinskog vijeća Trnovca Bartolovečkog na sinoćnjoj su sjednici prihvatili su izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna, koji se povećava za 667 tisuća kuna i sada iznosi 25 milijuna i 264 tisuće kuna.

- Proračun je povećan zbog povećanja prihoda od poreza. S obzirom na povećanje raspoloživih sredstava, na rashodovnoj strani proračuna povećali bi se iznosi za produženi boravak u osnovnim školama, donacije školama i župama te opremanje društvenih domova i dječjih vrtića – pojasnio je načelnik Općine Zvonko Šamec.

Na dnevnom redu bila je i odluka o općinskim porezima kojom je određeno da prirez porezu na dohodak iznosi 7 %, porez na potrošnju 3 % te porez na kuće za odmor godišnje 5 kuna po četvornom metru korisne površine kuće za odmor. Visina naknade za privremeno korištenje površina javne namjene i zemljišta u vlasništvu Općine Trnovec Bartolovečki određena je drugom odlukom. Donijeta je i odluka o visini paušalnog poreza po krevetu odnosno smještajnoj jedinici u kampu, a iznos od 150 kuna je minimalni zakonski iznos.

Razmatran je i općinski Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda u kojem su navedene potencijalne prijetnje za područje Općine Trnovec Bartolovečki – potres, poplave, suša, olujno nevrijeme, a operativne snage sustava civilne zaštite čine vatrogasci, Crveni križ, HGSS i udruge. Ukazano je na nužnost promjena u postojećem sustavu dodjele pomoći za nastale štete od prirodnih nepogoda odnosno na osiguranje imovine u većoj mjeri.

Vijećnici su prihvatili i odluku o financiranju jednokratnih novčanih potpora povodom Božićnih blagdana pa će iznos od 200 kuna umirovljenici s mjesečnim primanjem do 3000 kuna, osobe s invaliditetom i osobe socijalnog statusa. Prošle je godine po 200 kuna primilo ukupno 1445 mještana Općine Trnovec Bartolovečki.

Raspravljalo se i o tome da Općina Trnovec Bartolovečki preuzme obvezu plaćanja cijene za odvojeno prikupljanje, prijevoz i obradu pelena izdvojenih iz miješanog komunalnog otpada. Najprije će se utvrditi koliko ima potencijalnih korisnika.

-Korisnici bi otpadne pelene odlagali u zasebne spremnike s ljubičastim poklopcem koje će preuzeti od varaždinske tvrtke Čistoća koja prikuplja miješani komunalni otpad i biorazgradivi otpad na području Općine Trnovec Bartolovečki - kazao je načelnik Šamec.

Trnovečki su vijećnici podržali i program rada općinskog Savjeta mladih. Uz poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu, jedan dio aktivnosti usmjeren je na organizaciju događanja među kojima su humanitarne biciklijada i humanitarna akcija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, božićna radionica u osnovnim školama, odbojkaški turnir, kestenijada, stand up comedy show povodom Valentinova te Halloween party.

Iznijeta je i informacija o nezaposlenosti pa su tako krajem rujna u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Regionalnom uredu Varaždinu, evidentirane 73 nezaposlene osobe s područja Općine Trnovec Bartolovečki. To je nastavak smanjenja broja nezaposlenih jer je, primjerice u kolovozu nezaposlena bila 81 osoba, a u siječnju čak 106 osoba.

Dražen Novosel

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.