Predstavljen projekt "Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku" Foto: lepoglava.hr

Predstavljen projekt "Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku"

Lepoglava.hr / VV | 25.8.2020. u 08:01h | Objavljeno u Našim krajem

Zahvaljujući projektu Grada Lepoglave "Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku" šest je žena iz skupine teško zapošljivih osoba dobilo posao - pet s područja Grada Lepoglave i jedna s područja Općine Klenovnik, dok je 50-ak starijih i osoba u nepovoljnom položaju s područja ovih dviju jedinica lokalnih samouprava dobilo neophodnu pomoć. Istaknuto je to na konferenciji na kojoj je u Lepoglavi predstavljen projekt "Zaželi bolji život u Lepoglavi i Klenovniku" za koji je Grad Lepoglava, kao nositelj projekta, na natječaju za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020. ostvario potporu u iznosu od 524.300 kuna.

- Za realizaciju ovog projekta ostvarili smo stopostotnu potporu što znači da će svi troškovi provedbe projekta biti pokriveni sredstvima koje smo na natječaju dobili. Najveći trošak odnosi se na plaće zaposlenih žena koje će u 12 mjeseci provedbe projekta dobiti regres i božićnice. Dio troška predstavlja nabavka opreme koja se koristi kod pružanja toliko neophodna pomoći osobama starije životne dobi o kojima u Gradu Lepoglavi itekako brinemo. Činimo to u okviru ovog projekta te drugih socijalnih programa koje provodimo i onima koje planiramo provesti. Među njima je realizacija projekta uređenja centra za cjelodnevni boravak osoba starije životne dobi – istaknuo je gradonačelnika Grada Lepoglave Marijan Škvarić prigodom predstavljanja projekta o kojem je u uvodnom dijelu konferencije podrobnije govorila Jelena Vukašin iz tvrtke Kul Invest, tvrtke zadužene za provedbu projekta.

Istaknula je da je cilj projekta osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zaposlivih žena s područja Grada Lepoglave i Općine Klenovnik uz istovremeno povećanje
kvalitete života starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Da je riječ o ciljevima koji puno znače za žene koje na tržištu rada teško nalaze posao te za starije osobe kojima je potrebna pomoć drugih, potvrdio je Mladen Blaško, načelnik Općine Klenovnik koja je uz Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Varaždin, zatim Centar za socijalnu skrb Ivanec i Hrvatski Crveni križ - Zajednica udruga Društvo Crvenog križa Varaždinske županije, jedan od partnera na projektu.

- Od ranije na području Općine Klenovnik provodimo jedan ovakav projekt no ukazala se potreba za još jednom gerontodomaćicom koju smo zaposlili putem ovog projekta koji je omogućio pomoć većem broju mještana Općine Klenovnik – rekao je Blaško.

Zaposlene gerontodomaćice hvale ovaj projekt koji im je omogućio da se uključe u tržište rada, ali i pomognu svojim sugrađanima.

- Puno mi znači ovaj projekt odnosno posao budući da sam ranije ostala bez posla. Projekt je potreban na našem području jer su potrebe za pomoć osobama starije životne dobi velike. Pomažemo im odlaskom u dućan ili po lijekove, kod održavanja životnog prostora i u drugim situacijama kada im je naša pomoć neophodna – rekla je Štefanija Bunić, jedna od šest zaposlenih gerontodomaćica.

I korisnici pomoći puni su hvale za ovaj projekt.

- Živim s nemoćnim suprugom kojem je 90 godina. Unatoč vlastitim zdravstvenim problemima brinem se o njemu pa mi je pomoć gerontodomaćice izuzetno važna. Od velike mi je pomoći i jako sam zadovoljna što je imam – istaknula je Ana Funda iz Lepoglave.