Predškolci Dječjeg vrtića Bambi iz Sračinca spremni za polazak u školu

VV | 5.7.2023. u 11:04h | Objavljeno u Našim krajem

Polazak u prvi razred, odnosno prijelaz iz predškolskog u školsko okruženje značajan je događaj u životu svakog djeteta. Svjesni činjenice da u nas još uvijek ne postoji sustavno razrađen model tranzicije iz vrtića u školu u Dječjem vrtiću Bambi u Sračincu proveden je višemjesečni projekt “Škola” čiji je cilj bio osigurati što bolju pripremljenost djece predškolske dobi za polazak u prvi razred te dodatno unaprijediti suradnju i partnerstvo između vrtića i Osnovne škole Sračinec. U sklopu projekta kojeg su vodile odgojiteljice Melis Hrnčić i Darija Novak uz potporu stručne suradnice pedagoginje Valentine Bolčević Novak realiziran je niz prigodnih aktivnosti kojima se pridonijelo tome da predškolci iz Bambija ovu jesen sigurniji i spremniji sjednu u školske klupe.

Projekt je započeo sastankom između ravnateljica i stručnog tima škole i vrtića na kojem su dogovorene smjernice za suradnju, isplanirane zajedničke posjete, ali i razmotrene barijere koje nerijetko izazivaju stres i nezadovoljstvo djece, roditelja, odgojitelja i učitelja prije i tijekom prijelaza. Prvi koraci suradnje ostvareni su posjetom Vijeća učenika dječjem vrtiću koje je “iz prve ruke” predškolcima ispričalo kako je to biti učenik, upoznalo ih sa školskim pravilima, prikazalo svoja zaduženja, iskustva i obaveze. Učenici su djeci pokazali raspored sati, kako izgleda školska torba te što sve ona sadrži.

Budući da djeca najbolje uče od svojih vršnjaka, posjetio ih je i dječak prvog razreda koji je bio dio njihove skupine prošle pedagoške godine te ih oduševio i motivirao svojim iskustvima iz pozicije školarca. Realiziran je i posjet Osnovnoj školi Sračinec gdje su se uz srdačan doček ravnateljice Lidije Valec i stručne suradnice pedagoginje Melite Jeremić djeca iz vrtića upoznala sa svojim budućim okruženjem. Razgledala su učionice, dvoranu, knjižnicu, razgovarala s učiteljima te dobila priliku da im se odgovori na sva ona pitanja koja ih “muče” kao buduće školarce.

Pedagoginja vrtića održala je roditeljski sastanak na temu „Polazak u prvi razred“ na kojem se roditelje upoznalo s karakteristikama predškolskog djeteta, kao i procesom upisa u prvi razred. Osim promišljanja i provedbe aktivnosti, odgojiteljice su posebnu pozornost posvetile oblikovanju prostornog okruženja u kojem su djeca boravila tijekom čitave pedagoške godine, a koje je poticajno djelovalo na razvoj njihovih predmatematičkih i predčitalačkih vještina.

S ciljem da se djeci vrtićke dobi što jasnije približi proces učenja i poučavanja u školi u vrtićku skupinu ugostili su roditelje i suradnike koji rade u odgoju i obrazovanju. Oni su djeci održali ogledne nastavne satove iz matematike, glazbene, likovne, tjelesne i zdravstvene kulture, prirode i društva te stranih jezika. Suradnja je bila ostvarena i s Elektrostrojarskom školom Varaždin u kojoj je djeci održan ogledni sat hrvatskog jezika, a nakon čega su posjetila zvjezdarnicu i Centar Robotike. Kako bi djeca što sigurnije krenula u školu u vrtiću je održana i radionica „Prva pomoć, upomoć” te predavanje policijskog službenika na temu „Sigurnost u prometu“.

Iz Dječjeg vrtića Bambi zahvaljuju svima koju su bili dio ovog projekta, a svojim predškolcima „Sovicama“ žele sretan i uspješan polazak u prvi razred!