Predložite idejno rješenje za novu instalaciju u varaždinskoj gradskoj jezgri posvećenu „Varaždinskoj heljdi“

Varaždinske vijesti | 15.4.2024. u 17:20h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu projekta „Umjetnost na ulici“, a obilježavajući 14. travnja - Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, Turistička zajednica grada Varaždina objavila je poziv za izradu idejnog rješenja i izvedbu instalacije „Varaždinska heljda“.

Bit će to još jedna u nizu umjetničkih intervencija u staroj gradskoj jezgri čiji je cilj promocija autohtonih varaždinskih proizvoda i obogaćivanje turističke ponude destinacije.

Nova instalacija bit će postavljena u Prolazu Marijana Zubera uz postojeće instalacije Varaždinsko zelje, Klipič mašinu i Varaždinsko bučino ulje kao posveta čuvanoj sorti heljde na nacionalnoj razini.

Proizvodnja ove žitarice počela je prije više od 150 godina u varaždinskom prigradskom naselju Kućan, a danas jedini ovlašteni za njezin uzgoj, provođenje certifikacije i plasman na tržište je OPG Pocedulić iz Gornjeg Kućana.

Nova instalacija bit će svojevrsni homage gastronomiji ovog kraja i doprinijet će promociji Varaždinske heljde te oplemeniti gradsku jezgru novom umjetničkom produkcijom.

Pravo sudjelovanja imaju fizičke osobe sa završenom umjetničkom akademijom, studenti umjetničkih akademija, samostalni umjetnici i slobodni umjetnici. Tehnička obilježja instalacije kao i svi ostali detalji navedeni su u pozivu koji je objavljen na internetskoj stranici Turističke zajednice grada Varaždina www.visitvarazdin.hr

Rok za predaju rješenja je 15. svibnja 2024. godine.