Povijest i narodna vjerovanja na "Vilinskom igrišču" u Kamenoj Gorici Foto: Tibor Martan

Povijest i narodna vjerovanja na "Vilinskom igrišču" u Kamenoj Gorici

Varaždinske vijesti | 28.6.2017. u 07:00h | Objavljeno u Našim krajem

Zbog brojnih kulturnih posebnosti Kamene Gorice, Gradska knjižnica i čitaonica iz Novog Marofa pod vodstvom ravnateljice Lidije Zečević i etnologa Tibora Martana, 23. lipnja organizirala je manifestaciju pod nazivom "Vilinsko igrišče" kod zvonika - kapele sv. Ivana Krstitelja.

Bilo je to četvrto "Igrišče" po redu, a posjetitelji su mogli sudjelovati u mnoštvu zanimljivih radionica vezanih uz povijest, narodna vjerovanja i običaje novomarofskog kraja te bogat kulturno-umjetnički program. Zvonarica Slava Pupek upoznala je posjetitelje s poviješću zvonika i tehnikama zvonjenja, a izradu vilinskih vjenčića i cvijeća od krep papira prezentirale su Štefanija Vuk i Ana Martan.

U kulturno-umjetničkom dijelu manifestacije nastupila je Dramska družina "Kolo vilinsko" koja djeluje pri Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, prikazivanjem vilinskih igara, narodne pjesme kajkavskog izričaja izveli su članovi Dramske družine "Ozana" iz Visokog, dok je o povijesti narodnih običaja govorio etnolog Tibor Martan.