Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar posjetio općinu Beretinec

Varaždinske vijesti | 29.12.2017. u 13:13h | Objavljeno u Našim krajem

U četvrtak, 28. prosinca, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, u pratnji predsjednika HNS-a Varaždinske županije Alena Leverića, v.d. glavne državne tajnice u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Jelene Zrinski Berger i tajnika Županijskog HNS-a Zlatana Mošmondora, posjetio je Općinu Beretinec te s načelnikom općine Beretinec Igorom Kosom potpisao Ugovor o dodjeli sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda za 2017. godinu.

Na temelju ovog ugovora, Općini Beretinec su dodijeljena sredstva kapitalne pomoći u iznosu od 102.500 kn za projekt Rekonstrukcije javne rasvjete na području općine Beretinec. U sklopu tog projekta Općina Beretinec je u 2017. provela zamjenu ekološki neprihvatljive javne rasvjete s ekološki prihvatljivom LED rasvjetom u pojedinim dijelovima općine, ukupne vrijednosti 170.875 kn.

stromar_-_beretinec_1.jpg

- Veseli me da Ministarstvo može pomoći sa sufinanciranjem komunalnih projekata općinama kao što je Općina Beretinec u kojoj se puno radi na investicijama u održivi razvoj i energetsku učinkovitost - izjavio je Štromar.

Na radnom sastanku poslije potpisivanja ugovora, Štromar je informirao upravu Općine o dva zanimljiva natječaja koji kreću početkom 2018. godine. Prvi je natječaj za Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, gdje Općina može dobiti do 85 posto sredstava za izradu glavnog projekta energetske obnove i do 50 posto sredstava za provedbu mjera energetske učinkovitosti. Prijave na navedeni natječaj bit će moguće već od 15. siječnja 2018. godine.

Drugi natječaj na koji će se Općina Beretinec moći prijaviti bit će raspisan u prvom kvartalu 2018. godine za male komunalne projekte kao što su uređenje nerazvrstanih cesta, radovi na javnoj rasvjeti, uređenje groblja.

Štromar je dodao kako mu je drago da je na njegovu inicijativu u Saboru izglasan novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na temelju kojeg će Općina Beretinec ostvariti povećanje prihoda oko 1.3 milijuna kuna u idućoj godini.

stromar_-_beretinec_3_-_ugovor.jpg