Poticaji za poljoprivrednike predstavljeni i u Cestici Foto: Franjo Talan/Općina Cestica

Poticaji za poljoprivrednike predstavljeni i u Cestici

Varaždinske vijesti | 23.2.2018. u 08:09h | Objavljeno u Našim krajem

Na predavanju održanom protekli četvrtak u Cestici, okupljenima su predstavljene poticajne mjere za poljoprivrednike koje je pripremila Varaždinska županija, mjere Programa ruralnog razvoja koje su dostupne malim poljoprivrednim proizvođačima na natječajima Lokalne akcijske grupe-Sjeverozapad te mjere za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva u Općini Cestica.

- Pozivam naše poljoprivrednike da iskoriste mjere koje su im na raspolaganju za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Uz mjere koje je ponudila Županija te mjeru 6.3. Ruralnog razvoja koju će uskoro raspisati LAG-Sjeverozapad, i Općina je osigurala bespovratne potpore za poljoprivredni sektor u okviru Programa za poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva - naglasio je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, dok je dožupan Tomislav Paljak istaknuo kako Županija prepoznaje potrebe poljoprivrednih proizvođača i nastoji im pružiti podršku kroz poticajne mjere.

O mjerama Županije koje su namijenjene poljoprivrednicima govorila je Tanja Banfić, stručna suradnica u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, koja se posebno osvrnula na dvije nove mjere koje je za poljoprivredne proizvođače pripremila Županija.

- Prva mjera je vezana uz jamstvo za kredite kojima će naši poljoprivrednici financirati proljetnu sjetvu u suradnji s Garancijskom agencijom Varaždinske županije, dok je druga vezana uz održivu poljoprivrednu proizvodnju - istaknula je T. Banfić, dok je tajnik LAG-Sjeverozapad Emil Tkalec predstavio mjeru 6.3. namijenjenu upravo malim poljoprivrednim proizvođačima.

- Natječaj za mjeru 6.3. bit će raspisan tijekom ožujka, a odaziv poljoprivrednika s područja općine Cestica svjedoči kako su mali poljoprivrednici zainteresirani za sredstva iz ove operacije za koju je LAG-Sjeverozapad namijenio 2,5 milijuna kuna. Tim sredstvima bit će financirana 23 projekta malih poljoprivrednih gospodarstava ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, koja su upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava - rekao je Tkalec.

Program poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Općine Cestica predstavio je pak Darijan Vinter, stručni suradnik u konzultantskoj tvrtki Euro Consulting.

Inače, mjera 6.3. u srijedu, 28. veljače, u 18 sati bit će predstavljena i u općinskoj zgradi u Maruševcu