Posjetitelji u Trnovcu Bartolovečkom kušali tradicionalna jela, razgledali starine i okušali se u klepanju kose i košnji

VV | 5.10.2024. u 17:34h | Objavljeno u Našim krajem

Kako se to nekad kuhalo i kakvi su se kolači pekli sretnici su imali prilike vidjeti i kušati ove subote u Trnovcu Bartolovečkom. Naime, tamo je održana poznata trnovečka manifestacija "Okusi i običaji našega kraja" koju su i ovoga puta pripremile vrijedne članice Udruge žena "Trnovečko srce", poznate čuvarice tradicije i kulturne baštine trnovečkog kraja.

Manifestacija, koja je za mnoge mještane bila povratak u prošlost, i ovoga je puta bila izvrsno posjećena, a osim članica Trnovečkog srca, sudjelovali su i brojni mještani Općine Trnovec Bartolovečki, kao i prijateljske udruge žena, KUD,, MAK" Trnovec, DVD Trnovec i Lovačko društvo Bartolovec.

Manifestaciji je nazočila i načelnica Općine Trnovec Bartolovečki, Verica Vitković, koja nije krila oduševljenje.

- Ovo je jedna od najljepših manifestacija koje se organiziraju na području naše općine. Ne moram posebno spominjati ni našu Udrugu „Trnovečko” srce koja je iznimno aktivna udruga sa vrlo vrijednim članicama. Drago mi je što su i ove godine organizirale manifestaciju i moram napomenuti kako Općina sa njima surađuje vrlo dobro, ako ne i izvrsno, a tako ćemo nastaviti i dalje. Našu potporu, potporu Općine, će uvijek imati – rekla je načelnica Vitković.

Dodala je kako se upravo takvim manifestacijama na mlade generacije prenosi tradicija, kultura i baština, ne samo trnovečkog kraja, nego i cijelog varaždinskog kraja, a to je potvrdila i predsjednica Udruge „Trnovečko srce”, Marija Višnjić.

- Manifestacijom, „Okusi i običaji našega kraja” poštujemo tradiciju naših predaka i želimo je njegovati, a ono što je također iznimno važno jest da prenosimo znanja i iskustva starih običaja na mlađe generacije – istaknula je Višnjić.

Uime Varaždinske županije, na manifestaciju je stigao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek.

- Ovakve udruge kojima je jedan od osnovnih ciljeva očuvanje tradicijske i kulturne baštine od iznimno su velikog značaja, ne samo za svoj kraj, već i za cijelu Varaždinsku županiju. Članice Trnovečkog srca vrijedno rade na očuvanju starih tradicija, znamo da su i ponosne čuvarice Trnovečke proste makovnjače koju čuvaju od zaborava, a ono što je također vrlo važno i za svaku pohvalu je što svoje znanje i iskustvo prenose na mlađe generacije. Varaždinska županija podupirala je i svakako će i dalje podupirati njihov rad – rekao je Vincek.

Osim starinskih kolača i tradicionalnih jela, posjetitelji su imali prilike razgledati i starinski ručni alat, zemljane posude, starinsku peglu na žar, drvena korita i ostale starinski predmete koji su prikupljeni uz pomoć mještana. Uz to, imali su prilike okušati se i u klepanju kose i košnji trave, kao i ostalim zanimljivim radionicama koje su vodile članice Udruge.