POMOĆ PČELARIMA Grad Ivanec nabavio četiri "pametne" pčelarske vage Foto: Grad Ivanec

POMOĆ PČELARIMA Grad Ivanec nabavio četiri "pametne" pčelarske vage

Varaždinske vijesti | 25.5.2022. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić sa svojim je zamjenikom Markom Friščićem i pročelnicom Upravnog odjela za proračun, gospodarstvo i financije Majom Darabuš 19. svibnja pčelarima na korištenje predao prvu od ukupno četiri pčelarske vage koje je Grad Ivanec nabavio za potrebe pčelara s administrativnog ivanečkog gradskog područja.

U skladu s dogovorom o lokacijama njihova postavljanja, koji su među sobom postigli sami pčelari, vage će ravnomjerno biti raspoređene širom gradskog područja kako bi svima bile jednako dostupne. Prva vaga je predana poznatom pčelaru Franji Šoštariću iz Vuglovca, a ostale tri vage će preuzeti pčelari iz Jerovca, Prigorca i Lukavca.

pcelari_ivanec_19052022_3.jpg

Inače, riječ je o tzv. pametnim vagama koje su povezane s aplikacijom na mobilnom uređaju tako da svaki pčelar direktno na svoj mobitel dobiva sve podatke relevantne za pčelarski sektor (podaci o medenju, unosu meda u košnicu, vlažnost zraka, temperatura). Na ovakav način obavlja se monitoring pčelinjih paša, što je važno za pravodobno informiranje pčelara i nadziranje pogodnosti lokacija na kojima se nalaze pčele.

- Nabava vaga nastavak je aktivnosti Grada usmjerenih za pomoć pčelarskom sektoru. Prošle godine, koja je za pčelare bila iznimno teška, Grad im je isplatio pomoć od 50 kuna po pčelinjoj zajednici. Grad je spreman i dalje pomagati pčelarima kao nositeljima iznimno važne gospodarske i ekološke aktivnosti pa će im, u slučaju bilo kakvih neočekivanih poremećaja, i ubuduće značajnije priskakati upomoć - priopćili su iz Grada Ivanca.

pcelari_ivanec_19052022_2.jpg

Franjo Šoštarić, veliki prirodnjak koji i privatno "živi" za pčelarstvo, smatrajući ga uvjetom opstanka života na Zemlji, vagu je postavio u svoj pčelinjak koji drži u voćnjaku okruženom livadama punim proljetnog cvijeća koje namjerno u ovo doba ne kosi, kako bi i divljim pčelama i drugim kukcima omogućio skupljanje nektara i oprašivanje.

pcelari_ivanec_19052022_1.jpg