Po uzoru na Istru: Hoće li se i u dijelovima naše županije dopustiti kretanje bez propusnice?

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.4.2020. u 17:15h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u utorak je gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok predstavnicima općina i gradova obrazložio inicijativu da se prošire područja na kojima bi se građani mogli kretati bez propusnica.  U Varaždinu je inicijativa tek predložena, a u Istarskoj županiji već realizirana. Kako je objavljeno na službenim stranicama grada Pule od srijede u dijelovima Istre dopušteno je kretanje bez propusnica.

Naime, Stožer civilne zaštite RH odobrio je zahtjev Istarske županije, nekolicine istarskih gradova i općina te Stožera civilne zaštite Istarske županije da se omogući kretanje građana unutar područja bivših istarskih općina bez izdavanja propusnice. Ta se odluka odnosi na cijelo područje bivše općine Pula, Pazin, Rovinj, Poreč, Buzet i Labin s okolnim općinama dok će za gradove Buje, Umag i Novigrad te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj primjena krenuti nakon Uskrsa.

Odluka o slobodnom kretanju omogućena je aktiviranjem Sporazumao zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite kojeg su potpisali istarski gradonačelnici i načelnici na područjima bivših općina, a koje je odobrio Stožer civilne zaštite RH.

To, primjerice, znači da propusnice neće biti potrebne za kretanje stanovnika na području bivše općine Pula, odnosno između gradova Pule i Vodnjan te općina Barban, Marčana, Medulin, Ližnjan, Fažana i Svetvinčenat.

Podsjetimo, u varaždinskoj Gradskoj vijećnici sastanku su prisustvovali gradonačelnici Ludbrega i Varaždinskih Toplica, predstavnik Ivanca te načelnici općina Sračinec, Petrijanec, Jalžabet, Cestica, Trnovec Bartolovečki i Gornji Kneginec koji su podržali inicijativu da se nacionalnom stožeru Civilne zaštite uputi molba da se dopusti osnivanje, ako je to potrebno, zajedničkog stožera za područje bivših zajednica općine, odnosno onih općina koje pokrivaju pojedine policijske postaje te bi se unutar tih područja građanima dopustilo nesmetano kretanje.