Planira se novi petogodišnji Program modernizacije nerazvrstanih cesta na području grada Ivanca

vv | 2.8.2022. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

S obzirom na to da krajem 2022. godine završava petogodišnji Program modernizacije nerazvrstanih cesta na području grada Ivanca za razdoblje 2018. – 2022., tijekom proteklih mjeseci zamjenik gradonačelnika, Marko Friščić, te v.d. pročelnika Upravnog odjela za urbanizam, komunalne poslove i zaštitu okoliša, Stjepan Vincek, održali su sastanke s mjesnim odborima na ivanečkom gradskom području u svrhu definiranja potreba za novi petogodišnji program.

Nacrt Programa modernizacije nerazvrstanih cesta Grada Ivanca za razdoblje 2023. – 2027. obuhvaćat će sljedeće vrste radova: priprema podloge i presvlačenje postojećih nerazvrstanih cesta s uređenjem postojećih objekata oborinske odvodnje (slivnici i reviziona okna), gradnju novih prema potrebi, asfaltiranje postojećih makadamskih cesta, uređenje bankina i sl.

Važan čimbenik, a koji uvelike određuje plan radova na modernizaciji nerazvrstanih cesta daljnjih pet godina, je činjenica da će se u tom periodu završiti najveći infrastrukturni projekt u povijest grada Ivanca – Aglomeracija Ivanec. Završetak Aglomeracije Ivanec odredit će dinamiku i opseg zahvata u planiranom razdoblju jer će biti nužno prometnice nakon provedenih radova sanirati, asfaltirati i urediti.

9707.jpeg

Prioriteti novog petogodišnjeg programa, a kako je bilo i u proteklom razdoblju, bit će gradske ceste unutar naseljenih područja, a posebnom programskom stavkom bit će obuhvaćene strme dionice u vikend naseljima koje je zbog troškova održavanja makadama isplativije presvući asfaltnim slojem. 

Sredstva za obnovu, rekonstrukciju i modernizaciju nerazvrstanih cesta osigurat će se kroz proračunu Grada Ivanca, u sklopu Programa gradnje uređaja i objekata komunalne infrastrukture.

Također, predmetni infrastrukturni projekti nastavit će se prijavljivati na otvorene natječaje i javne pozive, bilo da se radi o nacionalnim sredstvima ili pak sredstvima iz EU fondova, a sve sukladno mogućnostima, prihvatljivosti te ovisno o samoj dinamici otvaranja poziva.

U sklopu Programa modernizacije nerazvrstanih cesta od 2018. do 2022., a koji je još u tijeku, obnovljeno je više od 20 kilometara nerazvrstanih cesta na području grada Ivanca.

Radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta za 2022. godinu su u tijeku, a dio radova financiran je od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sa 100 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

U cijelom  prethodnom petogodišnjem razdoblju dio ulaganja pokriven je bespovratnim nacionalnim sredstvima. U tom je periodu završen projekt financiran iz Europskog fonda Rekonstrukcija nerazvrstane ceste NC 1-018 u Prigorcu i izgradnja parkirališta od lokalne ceste LC 25118 do izvora Šumi. 

Nacrt Programa modernizacije nerazvrstanih cesta Grada Ivanca za razdoblje 2023. – 2027. godin prije donošenja bit će i na javnom savjetovanju pa će građani moći dati svoje prijedloge i sugestije te će moći vidjeti koje su dionice predviđene za modernizaciju, sanaciju i izgradnju - navode iz gradske uprave.