Ove godine na osmoj po redu Loparijadi u Svetom Ivanu Zelini predstavljene su i pere iz Madžareva. Svoje umijeće u pripremi pere pokazale su Štefanija Vuk i Ana Martan. Štefanija Vuk se predstavila perom tikvenjačom, a Ana Martan s perom od oraha prema recepturi Ane Stepančec iz Madžareva.
-Manifestacije poput Loparijade prilika su da se tradicijska kuhinja i jela novomarofskog kraja, a time i Varaždinske županije predstave široj javnosti i time sačuvaju od zaborava – rekao je etnolog Tibor Martan.
Tradicionalna Svetoivanjska loparijada natjecanje je u spravljanju loparki i zlevanki, tradicijskih kolača prigorskog kraja. Loparijadu organizira Saveza prigorskih umirovljenika Sv. Ivana Zeline pod pokroviteljstvom Grada Sveti Ivan Zelina i Turističke zajednice grada Sveti Ivan Zelina.
- Loparka je kolač s nadjevom od sira čija izrada i receptura u potpunosti odgovara peri iz Madžareva i okolice. Specifičnosti pere iz Madžareva i okolice su dodaci koji se dodaju osnovnom nadjevu od sira. To mogu biti orasi, jabuke, šljive ili svježe ribana tikva. Pera je uz svakodnevno jelo i svojevrsno obredno jelo Kolenog posta – Badnjaka. Pera je bila glavno jelo te posne blagdanske večere – pojasnio je etnolog Tibor Martan.