Pčelarska udruga Čmalico: predstavljanje Sektorskih intervencija iz područja pčelarstva Foto: PU Čmalico

Pčelarska udruga Čmalico: predstavljanje Sektorskih intervencija iz područja pčelarstva

vv | 1.3.2023. u 20:44h | Objavljeno u Našim krajem

Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje organizirala je u subotu, 25. veljače, u prostoru Turističko-kulturno informativnog centra u Lepoglavi, za članove Udruge i za sve druge zainteresirane građane predstavljanje Sektorskih intervencija iz područja pčelarstva za razdoblje od 2023-2027.

Sektorske intervencije je predstavila dipl.ing. Gordana Duvnjak, voditeljica odjela za peradarstvo i pčelarstvo pri Upravi za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede.

Predstavljanje je otvorio Danijel Godinić, predsjednik udruge, pozdravljajući prisutne koji su se skupili u značajnom broju. Nakon toga je gospođa Duvnjak predstavila Sektorske intervencije iz područja pčelarstva koje se temelje na uredbi EU-a 2115/2021 koja propisuje okvir za sve zemlje članice EU i Strateškog plana za pčelarstvo RH. Mjere sektorski intervencija uvelike prate mjere Nacionalnog pčelarski programa koji je bio u primjeni do kraja 2022. godine.

Aa.jpg

Mjere koje su predviđene u sektorskim intervencijama usmjerene su u subvencioniranje troškova za nabavku opreme koja se koristi u pčelarstvu, za različite oblike edukacija i drugih usavršavanja pčelara, za razvoj marketinga i predstavljanje vlastitih proizvoda tržištu, za troškove laboratorijskih analiza, za razvoj selećeg pčelarstva pa sve do subvencija za proizvođače matica i nabavku veterinarsko medicinskih pripravaka nužnih pčelarima za održavanje njihovih zajednica zdravima i jakima.

Na taj će način pčelarima na godišnjoj razini biti na raspolaganju 3.826.580,00 €.

Na kraju su predstavljeni i rokovi za podnošenje zahtjeva za povrat uložnih sredstava koji su ove godine puno kraći jer bi Pravilnik o provedbi intervencija u sektoru pčelarstva unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. trebao biti objavljen tek sljedeći tjedan.

Veliki broj prisutnih pčelara imao je i veliki broj pitanja, primjedbi i prijedloga – neki su bili vezani uz predstavljene sektorske intervencije, a neki su bili vezani uz druge probleme s kojima se pčelari susreću. S obzirom da im se rijetko pruža prilika razgovarati sa predstavnicima nadležnog Ministarstva, mnogi su iskoristili ovu priliku.

AaA.jpg

Jedna od primjedbi je bila vezana uz način obračuna povrata sredstava. Naime pčelari su rijetki ako ne jedini koji do trenutka isplate povrata sredstava ne znaju koliko će postotak povrata uloženih sredstava dobiti, što jako otežava bilo kakvo planiranje. Kako se unaprijed planirana sredstva raspoređuju u odnosu na ukupno zaprimljen iznos utrošenih sredstava, može se dogoditi da povrat bude od 1-100%. U tako neizvjesnoj situaciji vrlo teško je planirati bilo kakvo ozbiljnije ulaganje. Duvnjak je rekla da su tu nemoćni bilo što mijenjati jer u sredstva unutar Sektorskih intervencija unaprijed planirana i isplate ne mogu prijeći preko maksimalnog iznosa. Jedino što oni mogu utjecati, da se sredstva iz pojedinih mjera u kojima neće biti utrošena alociraju u druge intervencije u kojima će biti veći interes.

Drugo pitanje koje već godinama pčelari doživljavaju kao veliku nepravdu u odnosu na druge korisnike potpora u sektoru poljoprivrede odnosilo se na nepostojanje izravnog plaćanja ‘po košnici’ kako je to npr. po grlu stoke u stočarstvu, hektaru zemlje u poljoprivredi itd. kako to imaju neke zemlje EU-a u našem okruženju. Gospođa Duvnjak rekla je da nijedna zemlja članica EU-a ne ostvaruje direktan plaćanja ‘po košnici’ iz sektorskih intervencija nego neke zemlje pored sektorskih intervencija isplaćuju dodatna sredstva ‘po košnici’ iz nacionalnih ili lokanih proračuna što na žalost kod nas nije situacija.

asasa.jpg

Tema je bilo puno i rasprava bi se odužila još dugo da nije bilo vremenskog ograničenja.

Na kraju je Martin Gašparević, član Odbora Hrvatskog pčelarskog saveza ispred Udruga s područja Varaždinske županije upoznao prisutne sa novostima koje se događaju u HPS-u i stavovima koje on zastupa. Riječi je bilo o aktivnostima koje provodi HPS sa Ministarstvom poljoprivrede s ciljem pronalaska modela za izravna plaćanja ‘po košnici’, situaciji sa članarinom HPS-u i vrlo bolno temom za sve pčelare, a to je nacionalna staklenka za med. Svi prisutni su s odobravanjem podržali stavove koje Gašparević zastupa u Odboru HPS-a.

Predsjednik udruge zahvalio je svima na sudjelovanju, a s obzirom na to da je područje djelovanja Pčelarske udruge Čmalico vrlo bogato kulturnim posebnostima, Udruga je gospođu Duvnjak darovala prigodnim poklonom.