Pčelarska udruga Čmalico Bednja održala redovnu Skupštinu Foto: PU Čmalico Bednja

Pčelarska udruga Čmalico Bednja održala redovnu Skupštinu

vv | 26.3.2024. u 19:28h | Objavljeno u Našim krajem

U prostoru restorana Ivančica u Lepoglavi održana je redovna skupština Pčelarske udruge Čmalico Bednja. Skupština je, uz radni, imala i svečani karakter, pa joj je, osim velikog broja pčelara, nazočilo i mnogo gostiju.

Odazvali su se Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Martin Gašparević, predstavnik pčelarskih udruga s područja Varaždinske županije u Upravnom odboru HPS-a, Dragutin Vedak, član Upravnog odbora HPS-a, predstavnici susjednih i prijateljskih pčelarskih udruga, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik i predsjednik Vijeća Općine Bednja, dr. sci. Darko Poljak i Vladimir Kramarić, načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, uvijek rado viđen gost Marko Bistrović, bivši načelnik Općine Bednja i inicijator osnivanja PU Čmalico iz Bednje, Miljenko Jarnjak, direktor Veterinarske stanice Ivanec, te Ljudvek Cikač, predsjednik prijateljske Udruge dragovoljca i veterana Domovinskog rata Ivanec.

Skupštinu je otvorio i predložio dnevni red Danijel Godinić, predsjednik Udruge, a nakon prihvaćanja dnevnog reda predložena su, i izglasana radna tijela Skupštine, kao i Dnevni red.

Zdravko Vedak je u ime Verifikacijske komisije izvijestio da je na Skupštini nazočno 42 do 78 članova Udruge, te će sve donesene Odluke biti pravovaljane.

Izvještaj o radu u 2023. godini kao i Financijsko izvješće za 2023. podnio je Danijel Godinić, Izvještaj Nadzornog odbora, u kojem je utvrđeno da u radu udruge nisu uočene nikakve nepravilnosti, podnio je također Godinić.

O sve tri točke otvorena je rasprava, a kako nazočni nisu imali primjedbi na iznesena izvješća i planove, jednoglasno su prihvaćena.

Plan aktivnosti, od kojih su se neke aktivnosti već i realizirale, kao i Financijski plan za 2024. iznio je predsjednik Godinić.

Udruga nastavlja rad na svim projektima na kojima je radila i prije, te su najavljeni neki novi u koje se planira uključiti. Plan rada i Financijski plan su jednoglasno prihvaćeni.

Nakon radnog dijela Skupštini su se obratili i gosti.

Prvi se obratio Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza koji je pozdravio sve prisutne i najavio novine koje u radu priprema HPS. Naročito je istaknuo potrebu za organiziranim djelovanjem pčelara u udrugama i savezima na svim razinama – od lokalnih do razine EU-a jer tako jačaju svoju poziciju. Pozdravio je inicijativu za osnivanje županijskog saveza pčelarskih udruga kao nadogradnje organiziranom djelovanju pčelara. Izvijestio je prisutne o modelu potpore po košnici koja bi se trebala nastaviti i u sljedeće dvije godine te je na istu mogućnost pozvao i predstavnike lokalnih uprava. Pohvalio je rad Udruge i pojedinaca koji su zalažu za  poboljšanje statusa pčelara u društvu, kako lokalno tako i na nivou cijele države.

Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave istaknuo je dobru suradnju Grada i Udruge i osvrnuo se na više hvale vrijednih projekata koje je Udruga provela u suradnji s Gradom – od  prve akcije sadnje medonosnog bilja do kontinuirane edukacije najmlađih o suživotu i međuovisnosti pčele i čovjeka. Takve načine rada danas prepoznaje i usvaja cijela EU, što govori o kvaliteti rada Udruge. Najavio je također nove mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova koji bi bili namijenjeni infrastrukturnom opremanju, te predložio suradnju lokalnih jedinica uprave u izgradnji prostora koji bi poslužio prezentaciji rada Udruge i njezinih proizvoda.

Dr. sci. Darko Poljak, načelnik Općine Bednja i izaslanik Anđelka Stričaka, župana Varaždinske županije, obećao je i dalje ključnu potporu u radu Udruge – kako Općine Bednja tako i Varaždinske županije i najavio skori završetak prostora koji uređuje Općina Bednja, koji će potom biti ustupljen Udruzi za potrebe rada. Najavio je i projekt koji je prijavljen za financiranje iz EU fondova u koji se je Općine Bednja i PU Čmalico sa Sveučilištem Sjever i partnerima s područja Slovenija prijavila kako bi se dodatno ojačala kontrola pčelinjih proizvoda na znanstvenoj osnovi, te tako dodatno zaštitio kvalitetan domaći proizvod te uvele neke nove usluge i pčelinji proizvodi.

Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec zahvalio je Udruzi na suradnji te izrazio podatak da je gotovo 50% meda u trgovini patvoreno ili sumnjivog porijekla. Naglasio je važnost zadržavanja kvalitete domaćih proizvoda i istaknuo pomoć oko pribavljanja sadnica kestena koje su u više navrata distribuirane pčelarima. Obećao je i dalje potporu i aktivnu suradnju Općine Maruševec s Udrugom.

Martin Gašparević, predsjednik PU Medarica, Novi Marof predstavio je ideje koje zastupa u ime pčelara Varaždinske županije u Upravnom odboru HPS-a. Naročito se osvrnuo na probleme patvorenja meda i sprečavanju inicijative koja je pokrenuta kako bi se kvaliteta meda smanjila i dodatno pogodovalo uvoznicima, a dodatno obezvrijedio kvalitetan domaći med koje proizvode naši pčelari zahvaljujući kvalitetnom radu i  pašama kojima raspolažu.

Dragutin Vedak, predsjednik pčelarske udruge Pčelinjak Zagreb i član Upravnog odbora HPS-a pozvao je lokalne udruge na učlanjivanje u Savez pčelarskih udruga EU-a kako bi dodatno ojačale svoju snagu i utjecaj. 

Prisutnima se obratio i Miljenko Jarnjak, direktor Veterinarske stanice Ivanec, koji je istaknuo da je prošla godina, po pitanju pčelarskih bolesti, bilo takva da se ni po čemu nije isticala u odnosu na protekle godine. Zahvalio je na suradnji pčelarima i najavio pomoć oko nabavke potrebnih VMP-ova za potrebe borbe protiv pčelinjih bolesti, te pozvao pčelare na odgovorno ponašanje prilikom seobe pčela i poštivanja propisanih procedura.

Mirko Ranogajec, predsjednik susjedne Pčelarske udruge dar prirode iz Jesenja je pozdravio sve prisutne i istaknuo dobru suradnju te spomenuo da ona počiva na činjenici da su neki članovi prije osnivanja Udruge Dar prirode bili članovi PU Čmalico.

Već tradicionalno, vrlo emotivno obraćanje bilo je ono Mirka Bistrovića, bivšeg načelnika Općine Bednja i inicijatora osnivanja Udruge. Prisjetio se osnivanja i istaknuo da je Udruga nadrasla sva, pa i njegova, očekivanja te izrasla u Udrugu koja po rezultatima i načinu rada može biti primjer drugima. Istaknuo je važnost pčelarstva za život čovjeka i činjenicu da pčelarstvo zbog vremenskih nepogoda sve više postaje ljubav nego ozbiljna proizvodnja. Izlaganje je zaključio zahvalom pčelarima na njihovom plemenitom radu te naglasio da pčelari nisu ljudi koji razmišljaju o sadašnjosti, nego oni koji brinu o budućnosti.

Prisutne je pozdravio i Ljudvek Cikač, predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskoga rata Ivanec, te naglasio sličnost dviju Udruga. Obje su, istaknuo je, među rijetkima koje okupljaju članove s područja dva grada i četiri općine s administrativnog područja bivše Općine Ivanec, prepoznate po svojem članstvu, brojnim aktivnostima i ostvarenim rezultatima. Dobra suradnju udruge temelji se i na činjenici da su mnogi članovi PU Čmalico ujedno i hrvatski branitelji, te i članovi udruge UDVDR Ivanec. Ukratko je predstavio projekt Memorijalnog centra Ivanec i pozvao sve prisutne da ga posjete.

Skupština je nastavljena u svečanom tonu podjelom Zahvalnica osnivačima Udruge povodom 10 godina rada Udruge.

Zahvalnice su tako primili Vlado Cikač, Dragutin Vedak, Zvonko Flegar, Zdravko Vedak, Darko Bušnja, Josip Švec, Dragutin Sajko, Danijel Tušek, Franjo Strmečki, Željko Kralj, Milan Vukovski i prvi predsjednik Mihalj Car, koji je zahvalnice ujedno i uručio osnivačima.

Zahvalnice za suradnju i podršku radu Udruge povodom 10 godina djelovanje uručene su zaslužnim pojedincima i organizacijama.

Iste su uručene Mirku Bistroviću, inicijatoru osnivanja Udruge, Anđelku Stričaku, županu Varaždinske županije, dr.sci. Damiru Poljaku, načelniku Općine Bednja, Marijanu Škvariću, gradonačelniku Grada Lepoglave, Miloradu Batiniću, gradonačelniku Grada Ivanca, Mariju Klapši, načelniku Općine Maruševec, Mladenu Blašku, načelniku Općine Klenovnik, Miljenku Jarnjaku, direktoru Veterinarske stanice Ivanec, Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ivanec i HVIDR-i Ivanec, te Štefici Ferek i Zlatku Barbiru, članovima udruge.

Nakon službenog dijela druženje pčelara i gostiju nastavljeno je uz prigodan domjenak.