Pčelarima s područja Novog Marofa dodijeljeno 31 tisuća kuna

VV | 9.12.2022. u 14:07h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Novi Marof kroz razne programe tijekom cijele godine potpomaže svoje poljoprivrednike, a ovih dana, gradonačelnik Siniša Jenkač pčelarima s područja Grada uručio je ugovore vrijedne više od 31.000 kuna. Riječ je o programu subvencija u poljoprivredi kroz koji Grad subvencionira pčelinje zajednice s po 30 kuna.

Iako na vremenske uvjete ne mogu utjecati, pčelari svojim trudom i radom, kao i podrškom na koju kontinuirano nailaze u Gradu ostvaruju pozitivne rezultate. Potvrdio je to i Vlado Topolovec, predsjednik Udruge pčelara Medarica koji je istaknuo kako je ova potpora itekako značajna.

- Sezona do svibnja, lipnja bila je izvanredna, no poslije toga, zbog visoke temperature, unosa u košnici nije bilo tako da su pčelari bili prisiljeni dohranjivati sa šećerom. Čim temperatura prođe 27 stupnjeva i ako vlaga nije između 60-70 posto pčela nema nektara – pojasnio je Topolovec.

Udruga Medarica osim područja Grada Novog Marofa obuhvaća i općine Visoko, Breznica, Breznički Hum, Ljubešćica te dio Grada Varaždinskih Toplica.

-Pčelarstvo je jako težak posao i treba se dobro potruditi za tu staklenku meda. 78 posto biljaka oprašuju pčele, a ostatak do 100 posto ostali kukci i vjetar. Ako se zajednica neće brinuti o pčelama podrumi od vinogradara bit će prazni, nećemo imati pekmez, a unatoč tome što ne možemo utjecati na vremenske uvjete, naš trud i s druge strane sluh Grada Novog Marofa dovode do pozitivnih rezultata – rekao je Topolovec naglasivši kako im je Grad svake godine dosad uskočio oko svega što su trebali.

Gradonačelnik Jenkač istaknuo je zadovoljstvo što na području Grada Novog Marofa imaju oko tisuću pčelinjih zajednica koje subvencioniraju s po 30 kuna. Zahvalio je Udruzi Medarica što i ove godine dječjim vrtićima na području Grada i okolnih općina dijele med iz vlastitih donacija.

-Vjerujem da su pčelari zadovoljni. Ove smo godine za poljoprivrednike kroz razne programe predvidjeli 450 tisuća kuna, dok pak za iduću godinu u proračunu planiramo povećati sredstva na 500 tisuća kuna. Imamo nekoliko natječaja, jedan se odnosi na strojeve i opremu, drugi je sektorski za pčelarstvo, a imamo i natječaj za okrupnjavanje, odnosno otkup zemlje za bavljenje poljoprivredom te natječaje za trajne i jednogodišnje nasade i kupovinu životinja – rekao je Jenkač.

Inače, pčelari će za školski medni dan za sve prvašiće osigurati staklenku meda kako bi djecu od malih nogu naučili koristiti med i koje su njegove prednosti.