Palača Patačić predana na korištenje Gradskom muzeju Varaždin

| 27.6.2024. u 13:41h | Objavljeno u Našim krajem

Ključeve palače Patačić, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj predao je danas ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin Miranu Bojaniću Morandiniju. Odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina prizemlje i prvi kat uz pripadajuće dvorište palače Patačić dani su na upravljanje i korištenje Gradskom muzeju za potrebe obavljanja osnovne djelatnosti. Drugi kat palače Grad Varaždin i dalje će koristiti za rad upravnih odjela.

Gradonačelnik Grada Varaždin Neven Bosilj djelatnike muzeja proveo kroz prostore palače Patačić koje će iskoristiti za izlaganje vrijedne muzejske građe. Napomenuo je da će u dogledno vrijeme Grad Varaždin pokrenuti  također obnovu drugih muzejskih prostora koji godinama nisu obnavljani.

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin zahvalio se slijedećim riječima: 

- Uoči velikog jubileja sljedeće godine, u kojoj Gradski muzej Varaždin obilježava 100. obljetnicu osnutka, zahvaljujem Gradonačelniku na velikom i značajnom poklonu – palači Patačić. Gradski muzej Varaždin, kao jedna od najvećih i najznačajnijih muzejskih institucija u Hrvatskoj, ovom novom akvizicijom otvorit će za javnost jednu od najljepših rokoko palača, ne samo u Varaždinu nego i u Hrvatskoj. U ovom reprezentativnom prostoru dinamičnim izložbenim sadržajima predstavit će se još jedan dio vrijedne građe iz fundusa GMV-a, zasad uglavnom pohranjene u muzejskim čuvaonicama.  Najsrdačnije zahvaljujem u ime svih zaposlenika Gradskog muzeja Varaždin na ovoj hvalevrijednoj donaciji Grada Varaždina - rekao je ravnatelj.

669A5753.jpg

Grad Varaždin daje navedene prostore muzeju bez naknade, a muzej će snositi troškove održavanja i čišćenja.  Palača Patačić koja je izgrađena tijekom 17. stoljeća i kasnije kroz stoljeća bila nadograđivana i uljepšavana detaljima na fasadi, jedan je od najljepših i najpoznatijih primjera  arhitekture rokokoa i baroka. Najznačajniji je zahvat bila velika obnova 1764. godine, za naručitelje grofa Franju Patačića i suprugu Katarinu, rođ. Keglević, središnje ličnosti plemićkoga društvenog života u Varaždinu toga doba. Bogato je ukrašena štukaturama i zidnim slikarijama. Krajem devedesetih prošlog stoljeća palača je također obnovljena te  se godinama koristila kao poslovni prostor banke. Posljednjih godina u njoj su bili smješteni upravni odjeli Grada Varaždina u vrijeme obnove Gradske vijećnice na Trgu kralja Tomislava.