OŠ SVETI ILIJA Proslavili 184. rođendan škole i otkrili tko je učenica generacije Foto: Gordana Šimunec

OŠ SVETI ILIJA Proslavili 184. rođendan škole i otkrili tko je učenica generacije

Varaždinske vijesti | 30.5.2023. u 15:20h | Objavljeno u Našim krajem

U Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" Sveti Ilija svečanom je priredbom 26. svibnja obilježen Dan škole, ujedno i njezin 184. rođendan, a vrijedi istaknuti kako je ovo bio prvi Dan škole koji se slavio u novoj školskoj zgradi.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_1.jpg

Program je započeo himnom u izvedbi Velikoga pjevačkoga zbora. Kako je cijela ova školska godina posvećena stvaranju i čuvanju uspomena, članice Velike plesne skupine svoje su uspomene dočarale pokretima.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_3.jpg

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_4.jpg

Nakon njih o uspomenama stvorenima u novoj školi govorila je ravnateljica Anđelka Rihtarić, a prisutnima se obratila i izaslanica varaždinskoga župana i saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_5.jpg

U školi je ove godine ostvaren kreativan projekt Građanskoga odgoja i obrazovanja pod nazivom "Kad se kriju mnoge stvari, tad se pišu spomenari".

>> FOTO "Ti si šećer, a ja med..." Što se pisalo u spomenare razgledajte na izložbi u OŠ Sveti Ilija

Jedna od aktivnosti vezanih za projekt bio je i odabir najljepših stihova iz spomenara. Stihovima su posebno bile oduševljene sedmašice koje su ih sa svojom učiteljicom povezale u recital "Spomen". Recitalom su se predstavile na Smotri LiDraNo, a ovom prilikom su ga izvele za sve okupljene.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_6.jpg

Nakon njih na pozornicu je stigao Mali pjevački zbor koji je izveo pjesme "My favourite things", "Jimba, jimba" i "Moj zvjerinjak", a Gita Šantek (5.a), Katja Pintarić (5.a) i Franka Barulek (5.a) otpjevale su pjesmu "Die immer lacht" kojom su se predstavile na natjecanju "Max sucht den Superstar".

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_7.jpg

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_8.jpg

Voditelji priredbe David Eršeg (4.b) i Jana Kreš (4.b) gotovo su se posvađali oko toga čija je mama najbolja, ali su ipak pustili Dramsku družinu nižih razreda da svima kaže "Koja je mama naj". Nakon što se saznalo koja je mama naj, došlo je vrijeme da se otkrije i koji je osmaš naj.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_9.jpg

Izbor učenika generacije posebnom glazbenom pratnjom, skladbom Menuet J. S. Bacha, najavili su školski tamburaši.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_10.jpg

Kao i svake godine, oba su osma razreda predložila po tri kandidata između kojih je Učiteljsko vijeće odabralo učenika koji se u svih osam godina školovanja istaknuo svojim znanjem, ponašanjem, marljivošću, odgovornošću i odnosom prema drugima.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_13.jpg

Ove je godine predloženo šest učenica: Nera Cilar (8.a), Dorotea Fogec (8.a), Ida Novak (8.a), Ella Cepanec (8.b), Iva Detić (8.b) i Franka Palfi (8.b), a učenicom generacije 2022./2023. proglašena je Dorotea Fogec.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_12.jpg

Ravnateljica je Dorotei uručila priznanje i cvijeće, a načelnik općine Beretinec, iz koje Dorotea dolazi, novčanu nagradu.

Nakon izrazito emotivnoga proglašenja učenice generacije, Mala plesna skupina je uz pjesmu "Kad bi svi" pokazala kako bi svijet izgledao kad bi svi bili poput djece – bezbrižni i veseli.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_14.jpg

Učenica Viktorija Beli (8.a) sve je dirnula krasnoslovom pjesme "Zlato" pjesnikinje Vesne Parun, a da su djeca najzlatnija dok se igraju, pokazali su folkloraši.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_15.jpg

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_16.jpg

- Obilježavanje Dana škole vrijeme je kad se prisjećamo svih najzlatnijih trenutaka. Ove su godine naši učenici sudjelovali na mnogim međuopćinskim, županijskim i državnim natjecanjima, a na Danu škole predstavili smo one koji su postigli najsjajnije rezultate - naglasili su iz škole.

Na pozornici su se tako našli: Ema Kefelja čiji je plakat uz vođenje učiteljice Dijane Piskač osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda, Mali pjevački zbor i njihova učiteljica Jelena Keretić koji su osvojili srebrnu plaketu na Državnoj smotri glazbenoga stvaralaštva djece i mladeži, urednica "Ileka" Iva Detić koja je sa svojom učiteljicom Sunčanom Lelkić predstavila školski list na državnoj razini Smotre LiDraNo te mlada tehničarka Franka Barulek koja je uz potporu učitelja Tomislava Čavleka osvojila sedmo mjesto na državnom natjecanju iz Tehničke kulture.

Voditelji su tada na pozornicu pozvali učitelje koji su sudjelovali u pripremi priredbe: učiteljica Dijana Piskač uredila je pozornicu, učiteljice Jelena Keretić, Maja Priher, Sunčana Lelkić, Marija Ružić, Danica Detić, Anica Hajdinjak i Sanja Požgaj pripremale su učenike, učitelji Igor Puček i Luka Milinković pružali su tehničku podršku, knjižničarka Tatjana Slunjski pripremala je izbor učenice generacije, a vjeroučiteljica Gordana Šimunec sve je zabilježila fotoaparatom. Posebnu zahvalu uputili su učiteljici Ivani Posavec-Lončarić, koordinatorici priredbe te tehničkome osoblju škole, gostima, izvođačima i ravnateljici Anđelki Rihtarić.

dan_skole_os_sveti_ilija_26052023_17.jpg

Uz ples i pjesmu stigao je i kraj priredbe. Svoju koreografiju "Uhvati ritam" pokazale su članice Velike plesne skupine, a Veliki je pjevački zbor izveo pjesmu "Mi smo taj svijet".

- Tako je stvorena još jedna vrijedna uspomena koju smo upisali u naš školski spomenar, a nastavit ćemo ih stvarati i dalje - poručili su iz OŠ Sveti Ilija.