OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog obilježila 184. obljetnicu školstva u Ivancu i Dan škole

Grad Ivanec/vv | 3.5.2023. u 18:55h | Objavljeno u Našim krajem

U utorak, 2. svibnja, ivanečka Osnovna škola bogatim je programom održanim u školskoj sportskoj dvorani obilježila 184. obljetnicu školstva u Ivancu i Dan škole te 180. obljetnicu od prvog službenog govora na hrvatskom jeziku koji je u Saboru 1843. godine održao Ivan Kukuljević Sakcinski, po kojemu ivanečka škola nosi ime. 

- Značajna je to obljetnica za našu školu, ali i za našu domovinu. Želim je, prije svega, čestitati svim našim učenicima, učiteljima i ostalim zaposlenicima. Neka nam ova školska godine bude bolja, posebna i uspješnija – riječi su kojima je ravnatelj škole prof. Damir Jagić otvorio svečanost.

11095.jpg

U ime Grada Ivanca, svima nazočnima obratio se zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

- Ivan Kukuljević Sakcinski imao je samo 27 godina kada je prvi put na hrvatskom jeziku održao službeni govor u Hrvatskom saboru te se time upisao u hrvatsku povijest. Dokaz je to da mladi ljudi mogu raditi i rade velike i važne stvari za svoju zajednicu i za svoj narod – istaknuo je Friščić. Na visokoj obljetnici i entuzijazmu s kojim obavljaju svoj učiteljski poziv, uputio je čestitke svim učiteljima i cijelom školskom kolektivu, ali i učenicima koji su budućnost našega grada.

- Želim vam da nastavite održavati visoku razinu kvalitete rada s učenicima, po kojoj ste i prepoznati na županijskoj, ali i na nacionalnoj razini. Među ostalim, ono što me posebno veseli je to što ivanečka škola i Ivanec idu k tomu da postanu županijski Centar izvrsnosti za odbojku – poručio je zamjenik gradonačelnika.

11096.jpg

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učenici su izveli brojne glazbene, plesne i dramske točke. Prvi dio programa bio je posvećen obljetnici škole. Tim povodom učenici su zaplesali u ritmovima sambe, jivea i jazz dancea, a izveli su i meksičke plesove. Zapjevao je i školski pjevački zbor, a djeca su izvela i više recitala u kojima su interpretirala stihove posvećene školi, učenju, djetinjstvu i domovini.

11099.jpg

11098.jpg

11097.jpg

11100.jpg

Drugi dio programa bio je posvećen prvom službenog govoru Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Saboru, a što je vrlo dopadljivo napravljeno upravo kroz dramski skeč.

Program je održan pod geslom izrečenim u povijesnom govoru Sakcinskog u Saboru: "Jezik mora biti parvi srcu našemu…i duhu našemu".