Orguljaški koncert povodom 170. obljetnice rođenja Luise grofice Erdődy

Varaždinske vijesti | 18.3.2023. u 14:33h | Objavljeno u Našim krajem

Orguljaški koncert glazbenika Ozrena Bogdanovića, koji će se održati 18. ožujka u župnoj crkvi sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu, s početkom u 19 sati, bit će prvo glazbeno događanje posvećeno Luisi grofici Erdődy u prigodi 170. obljetnice grofičina rođenja, kojim se želi skrenuti pozornost javnosti na njezino glazbeno stvaralaštvo.

zupna_crkva_sv_Vida_i_sv_Jurja_u_Madzarevu.JPG

Župna crkva sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu

Grofica Luisa Erdődy najznačajnija je ličnost novomarofske povijesti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Bila je velika dobročiniteljica, osnivateljica zaklada za siromašne, podupirateljica raznih humanitarnih i građanskih udruga te škola i crkava.

Kako bi se široj javnosti približio lik i djelo grofice Lujze, grupa zaljubljenika u djelo grofice Luisa pod vodstvom etnologa Tibora Martana unatrag nekoliko godina na području Grada Novog Marofa organizirala različita događanja.

- Cilj je bio na zoran način svim zainteresiranima približiti humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost grofice Luisa prema potrebitima, jer se iz njezinog djelovanja i danas se može mnogo toga naučiti i primijeniti u svakodnevnom životu. Njezin humanitarni rad nije ostao nezapažen i u njezino vrijeme. Najbolje nam o tome govori visoko odlikovanje koje je grofica Luisa dobila od samog svetog Oca pape Pija X - ističe Tibor Martan.

Luisa grofica Erdődy rođena je 31. siječnja 1853. godine u Beču kao kći Heinricha Drasche-Wartinberga i Josephine von Freudenthal.

Luisa_grofica_Erdody.jpg

Grofica Luisa Erdődy

- Već kao mala djevojčica pokazivala je glazbenu nadarenost. S pet godina dobila je učitelja glasovira. Poduku je primala i od uglednog Moritza Zweigelta, a učiteljem glasovira trebao joj je postati i slavni Franz Liszt. Njezina pijanistička karijera prekinuta je udajom za grofa Arthura Schlippenbacha. Grofica Luisa se uz sviranje glasovira bavila i skladanjem. Svoje skladbe je objavljivala pod pseudonimom Lios - rekao je Martan.

Ozren Bogdanović (25.12.1986.) dolazi iz Križevaca. Crkveni je glazbenik, dirigent, zborovođa te povjerenik Ureda za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije (grkokatoličke biskupije). Osnivač je, utemeljitelj i dirigent mnogih ansambala u Križevcima i okolici.

Djelovao je kao umjetnički voditelj Muškog vokalnog ansambla "Ivan Goran Kovačić" iz Zagreba i orguljaš župa svete Ane i Majke Božje Koruške u Križevcima, svetog Brcka u Kalniku te Uznesenja BDM u Gornjoj Rijeci. Kao pastoralni djelatnik djelovao je gotovo u svim župama Križevačog dekanata i okolice. Osnivač je Katedralnog zbora križevačke katedrale s kojima je u dvanaest godina vodstva ostvario niz turneja diljem Hrvatske, ali i Ukrajine, Slovačke, Italije, Mađarske, Slovenije, BiH, Vojvodine i Makedonije.

Ozren_Bogdanovic.jpg

Ozren Bogdanović

Trenutno je dirigent Hrvatskog pjevačkog društva "Kalnik" iz Križevaca, Ženskog zbora "Vox Feminae" iz Bjelovara, te Dječjeg zbora "Kristalići" Grada Križevaca. Dobitnik je mnogih brončanih, srebrnih i zlatnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima te je dobitnik i Priznanja Grada Križevaca za 20 godina kulturnog rada kao i blagoslova svetog oca Franje za 20 godina religijskog života u rimokatoličkoj i grkokatoličkoj crkvi.

Desetak godina radio je kao glazbeni pedagog, učitelj glazbene kulture u Kalniku, Gornjoj Rijeci i Križevcima, a trenutno je djelatnik Ureda Križevačke eparhije.

Na koncertu u Madžarevu izvesti će djela Domenica Zipolija, Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Handela, Charlesa Wesleya, Franje Dugana, Albe Vidakovića i drugih.

Luisa_orguljski_koncert_najava.jpg