Orguljaški koncert povodom 170. obljetnice rođenja Luise grofice Erdődy

Varaždinske vijesti | 18.3.2023. u 14:33h | Objavljeno u Našim krajem

Orguljaški koncert glazbenika Ozrena Bogdanovića, koji će se održati 18. ožujka u župnoj crkvi sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu, s početkom u 19 sati, bit će prvo glazbeno događanje posvećeno Luisi grofici Erdődy u prigodi 170. obljetnice grofičina rođenja, kojim se želi skrenuti pozornost javnosti na njezino glazbeno stvaralaštvo.

zupna_crkva_sv_Vida_i_sv_Jurja_u_Madzarevu.JPG

Župna crkva sv. Vida i sv. Jurja u Madžarevu

Grofica Luisa Erdődy najznačajnija je ličnost novomarofske povijesti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Bila je velika dobročiniteljica, osnivateljica zaklada za siromašne, podupirateljica raznih humanitarnih i građanskih udruga te škola i crkava.

Kako bi se široj javnosti približio lik i djelo grofice Lujze, grupa zaljubljenika u djelo grofice Luisa pod vodstvom etnologa Tibora Martana unatrag nekoliko godina na području Grada Novog Marofa organizirala različita događanja.

- Cilj je bio na zoran način svim zainteresiranima približiti humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost grofice Luisa prema potrebitima, jer se iz njezinog djelovanja i danas se može mnogo toga naučiti i primijeniti u svakodnevnom životu. Njezin humanitarni rad nije ostao nezapažen i u njezino vrijeme. Najbolje nam o tome govori visoko odlikovanje koje je grofica Luisa dobila od samog svetog Oca pape Pija X - ističe Tibor Martan.

Luisa grofica Erdődy rođena je 31. siječnja 1853. godine u Beču kao kći Heinricha Drasche-Wartinberga i Josephine von Freudenthal.

Luisa_grofica_Erdody.jpg

Grofica Luisa Erdődy

- Već kao mala djevojčica pokazivala je glazbenu nadarenost. S pet godina dobila je učitelja glasovira. Poduku je primala i od uglednog Moritza Zweigelta, a učiteljem glasovira trebao joj je postati i slavni Franz Liszt. Njezina pijanistička karijera prekinuta je udajom za grofa Arthura Schlippenbacha. Grofica Luisa se uz sviranje glasovira bavila i skladanjem. Svoje skladbe je objavljivala pod pseudonimom Lios - rekao je Martan.

Ozren Bogdanović (25.12.1986.) dolazi iz Križevaca. Crkveni je glazbenik, dirigent, zborovođa te povjerenik Ureda za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije (grkokatoličke biskupije). Osnivač je, utemeljitelj i dirigent mnogih ansambala u Križevcima i okolici.

Djelovao je kao umjetnički voditelj Muškog vokalnog ansambla "Ivan Goran Kovačić" iz Zagreba i orguljaš župa svete Ane i Majke Božje Koruške u Križevcima, svetog Brcka u Kalniku te Uznesenja BDM u Gornjoj Rijeci. Kao pastoralni djelatnik djelovao je gotovo u svim župama Križevačog dekanata i okolice. Osnivač je Katedralnog zbora križevačke katedrale s kojima je u dvanaest godina vodstva ostvario niz turneja diljem Hrvatske, ali i Ukrajine, Slovačke, Italije, Mađarske, Slovenije, BiH, Vojvodine i Makedonije.

Ozren_Bogdanovic.jpg

Ozren Bogdanović

Trenutno je dirigent Hrvatskog pjevačkog društva "Kalnik" iz Križevaca, Ženskog zbora "Vox Feminae" iz Bjelovara, te Dječjeg zbora "Kristalići" Grada Križevaca. Dobitnik je mnogih brončanih, srebrnih i zlatnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima te je dobitnik i Priznanja Grada Križevaca za 20 godina kulturnog rada kao i blagoslova svetog oca Franje za 20 godina religijskog života u rimokatoličkoj i grkokatoličkoj crkvi.

Desetak godina radio je kao glazbeni pedagog, učitelj glazbene kulture u Kalniku, Gornjoj Rijeci i Križevcima, a trenutno je djelatnik Ureda Križevačke eparhije.

Na koncertu u Madžarevu izvesti će djela Domenica Zipolija, Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Handela, Charlesa Wesleya, Franje Dugana, Albe Vidakovića i drugih.

Luisa_orguljski_koncert_najava.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci