Općina Vinica uz Arboretum planira urediti restoran: "Nova prilika za razvoj turizma viničkog kraja" Foto: Viktor Hranić

Općina Vinica uz Arboretum planira urediti restoran: "Nova prilika za razvoj turizma viničkog kraja"

VV | 15.10.2022. u 11:25h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Vinica uz Arboretum planira urediti restoran: "Nova prilika za razvoj turizma viničkog kraja"

Na području Općine Vinica u tijeku su dva velika projekta: Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi vrijednosti 49 milijuna kuna te rekonstrukcija dvorca Opeka, projekt vrijedan 43 milijuna kuna za koje je investitor Srednja škola Arboretum Opeka Marčan. Načelnik Branimir Štimec kaže kako je obnova dvorca jedan od ključnih projekata na području te općine na koju su mještani čekali više od četiri desetljeća.

Mamac za turiste

- Radovi na obnovi dvorca idu predviđenom dinamikom. Trenutno se radi na temeljima dvorca i bude li sve prema planu, ta investicija trebala bi biti završena najkasnije za dvije godine - rekao je Štimec i dodaje kako se planira urediti restoran za goste i turiste koji stižu u Vinicu.

- Uz Arboretum se nalazi motel kojeg ćemo obnoviti i prenamjeniti u restoran. Gotovo je idejno rješenje i sada smo u fazi pripreme projektiranja glavnog projekta. Vjerujem da će ovaj novi sadržaj dati daljnji zamah razvoju turizma na našem području. Kao što je poznato, Općina Vinica se s još pet općina udružila u Turističku zajednicu Sjever Zagorja. Uz Arboretum Opeka, koji je magnet za turiste, turizam planiramo razvijati kroz Kuće za odmor s pričom. Već sada su nam kuće koje se nalaze na području naše općine bukirane, imamo goste iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva koji su iznenađeni i oduševljeni ljepotama viničkog kraja, tako da ćemo u budućnosti razvijati i nove sadržaje - najavljuje načelnik Općine Vinica i dodaje kako su u posljednje vrijeme suočeni s povećanim interesom stranaca za kupnju nekretnina za viničkim bregima.

- Stanci kupuju kleti i stare vikendice, uređuju ih i počinje se baviti turizmom. To je zapravo nešto što cijelo vrijeme pokušavamo izbjeći, jer voljeli bismo da to rade naši ljudi, a ne stranci. Međutim, tržište je otvoreno i svatko može kupiti nekretnine - rekao je Štimec.

Pješačenje i bicikliranje

Turističke potencijale u Općini Vinica planiraju razvijati i kroz uređenje pješačkih i biciklističkih staza.

- Imamo jako puno pješačkih staza koje nisu uređene, a jedan od dugoročnih projekta je i razvoj biciklističkih staza. Preko ITU mehanizma voljeli bismo izgraditi biciklističku stazu od Varaždina, preko Nove Vesi do Vinice, što je ponovno jedan novi turistički sadržaj. Trenutno je taj projekt u idejnoj fazi. Također, turističke sadržaje planiramo proširiti i brendiranjem naših poznatih događanja, poput viničke berbe. U Vinici imamo 439 kleti, svaka ima vinograd i želja nam je tu tradiciju berbe očuvati, brendirati i na taj način turistima ponuditi dodatni sadržaj. Također, u planu je i uređenje društvenih domova i stare škole što želimo mještanima staviti na raspolaganje i korištenje - najavio je Štimec.