Općina Vidovec nastavlja s projektom LED rasvjete vrijednosti 2,5 mil. kuna

Općina Vidovec nastavlja s projektom LED rasvjete vrijednosti 2,5 mil. kuna Foto: Općina Vidovec

Općina Vidovec u listopadu 2015. godine pokrenula je projekt izmjene javne rasvjete na području cijele općine, ukupne vrijednosti 2.578.653,20 kuna, prema kojem bi neekonomične i starije sustave rasvjete zamijenila štedljivijim sustavom LED rasvjete, koja koristi i do 50 posto manje energije te u većini slučajeva ima 10 puta duži radni vijek.

U suradnji s poduzećem Tesla d.o.o., izrađena je projektna dokumentacija za projekt pod nazivom "Javna rasvjeta Općine Vidovec - modernizacija uporabive građevine" koji obuhvaća svih 11 naselja te predviđa 780 rasvjetnih tijela. Ukupna vrijednost izrade projektne dokumentacije iznosila je 99.918,75 kuna, što je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom od 39.967,50 kuna (40 posto), dok je ostatak potrebnih sredstava izdvojen iz općinskog proračuna.

Kako bi se uvjerili u kvalitetu i isplativost LED javne rasvjete, u centru Vidovca postavljeno je sedam eksperimentalnih LED rasvjetnih tijela s probnim rokom od tri mjeseca. Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je tada da će, ukoliko se ova javna rasvjeta pokaže funkcionalnom, krenuti u modernizaciju javne rasvjete i u ostalim naseljima na području općine što će, napomenuo je, ujedno dugoročno donijeti i uštede u općinskom proračunu.

Prva faza modernizacije javne rasvjete krenula je u naseljima Budislavec i Domitrovec u kojima je zamjena bila najnužnija. Na ukupno 96 stupova postojeće lampe zamijenjene su sa štedljivim sustavom LED svjetiljaka, a njihov pozitivan učinak bio je odmah vidljiv. Ukupna vrijednost izmjene javne rasvjete u tim naseljima iznosila je 292.078,75 kuna, a temeljem uspješnih prijava na natječaje, veći dio sredstava u iznosu od 230.000 kuna sufinanciran je od strane ministarstva.

Općina Vidovec planira u skladu s financijskim mogućnostima izmijeniti kompletnu rasvjetu i u preostalih devet naselja te postići najefikasniji način za uštedu energije i očuvanje prirodnih resursa.

- U svom radu u Europskom odboru regija u Bruxellesu posebno sam se usredotočio upravo na područje zaštite okoliša, klimatskih promjena i energije. Znam koliko je kvalitetna, ali i ekološki čista javna rasvjeta važna za razvoj lokalne zajednice. Budući da smo uspješno završili projekt modernizacije javne rasvjete u naseljima Budislavec i Domitrovec, ove godine krećemo dalje te u ćemo u sljedeća tri naselja zamijeniti dvjestotinjak rasvjetnih tijela - istaknuo je Bruno Hranić.

- Sve je ovo na tragu mojeg boravka na UN-ovoj Klimatskoj konferenciji lokalnih i regionalnih vlasti (COP22) u Marrakeshu gdje je glavni naglasak bio upravo na borbi protiv nastalih klimatskih promjena. Lokalne i regionalne vlasti mogu i moraju poticati razvoj pametnih pristupa energiji i okolišu te ulagati više u obnovljive oblike energije. Također, pokrenut ćemo inicijativu da se Općina Vidovec pridruži Sporazumu gradonačelnika gdje je cilj smanjiti emisije CO2 za barem 40 posto do 2030. godine i posveti se provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju - najavio je Hranić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.