Na području općine dosta je starijih, napuštenih kuća, od kojih su neke već na prodaju Foto: Ivana Dreven

Općina Sveti Ilija: Poticajima do uređenijih naselja i ostanka mladih obitelji

| 22.1.2019. u 18:03h | Objavljeno u Našim krajem

Nova općinska mjera kojom se dodjeljuju poticaji za uređenje nekretnina na području općine Sveti Ilija već je izazvala interes mještana. Naime, Općina Sveti Ilija u prosincu je raspisala natječaj za dodjelu poticaja osobama ili obiteljima koje od 1. siječnja ove godine kupe ili naslijede nekretninu na području općine.

Ako je riječ o stambenom objektu kojeg namjeravaju urediti za stanovanje ili o stambenom objektu u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt, Općina dodjeljuje poticaj od 25.000 kuna. U slučaju neizgrađenog građevinskog zemljišta na kojem se planira izgradnja stambenog objekta, poticaj iznosi 15.000 kuna.

Doprinos uređenosti naselja

- I na području naše općine ima dosta starijih, napuštenih kuća, od kojih su neke već na prodaju. Ugrubo smo izračunali da ih je sigurno više od 50. Najviše ih je, naravno, u najvećim naseljima - Svetom Iliji i Beletincu, ali ima ih i u ostalim naseljima - rekao nam je općinski načelnik Marin Bosilj, istaknuvši kako nije riječ o socijalnoj mjeri kojom bi se rješavalo stambeno pitanje socijalno ugroženih osoba, već se ovom mjerom želi pomoći mladim obiteljima te doprinijeti demografskom oporavku, ostanku domicilnog stanovništva u općini i komunalnoj uređenosti naselja.

- Cilj je da na području općine imamo što manje zapuštenih ili ruševnih kuća te neizgrađenih, odnosno neiskorištenih građevinskih zemljišta, koji nagrđuju izgled naselja. Usto, Općina na taj način ne mora širiti komunalnu infrastrukturu van naselja, kad unutar naselja već ima dovoljno prostora koji je neiskorišten - pojasnio je Bosilj.

sveti_ilija-zapustene-stare-kuce-09012019__6_.jpg

Za provedbu ove mjere u općinskom proračunu za 2019. godinu osigurano je 170.000 kuna, a prijave za dodjelu poticaja primaju se do iskorištenja planiranih sredstava.

- Ako će interes biti veći, napravit ćemo rebalans proračuna i osigurati dodatna sredstva za tu mjeru - rekao je načelnik.

Ostanak u općini

Vlasnici nekretnine imaju pravo na poticaj uz uvjet da je korisnik ili supružnik korisnika poticaja stalno zaposlena osoba, i to neprekinuto najmanje dvije godine, te da nema u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje. Usto, nakon dodjele poticaja, svi članovi uže obitelji korisnika poticaja moraju u roku od dvije godine prijaviti prebivalište na adresi nekretnine za koju je odobren poticaj i moraju zadržati prebivalište neprekinuto sljedećih 10 godina.

sveti_ilija-zapustene-stare-kuce-09012019__4_.jpg

Ako se korisnik poticaja odluči za novogradnju, onda mora u roku od dvije godine ishoditi akt o građenju i započeti građenje, a u roku od četiri godine mora završiti građevinu te zajedno s članovima uže obitelji prijaviti prebivalište na toj adresi, kao i zadržati to prebivalište sljedećih 10 godina. Ispunjenje uvjeta korisnici će Općini garantirati bjanko zadužnicom u vrijednosti poticaja, a ako ne ispune uvjete natječaja, dužni su Općini vratiti dobivena sredstva uvećana za zatezne kamate.

Osim što, dakle, rješava problem zapuštenih kuća i neobrađenih zemljišta, može se reći kako bi ova mjera mogla biti i dobar poticaj mladim obiteljima da ostanu živjeti u općini Sveti Ilija.

sveti_ilija-zapustene-stare-kuce-09012019__9_.jpg