Općina Sračinec nije dala suglasnost, no teleoperater ipak gradi baznu stanicu?!

IHR/Varaždinske vijesti | 4.3.2019. u 08:01h | Objavljeno u Našim krajem

- Iako je na svojoj sjednici od 14. lipnja Općinsko vijeće Općine Sračinec donijelo jednoglasnu odluku o neizdavanju suglasnosti za postavljanje bazne stanice, investitor je pristupio radovima u ulici Ivana Gorana Kovačića. Ističemo da Općina Sračinec ne odobrava ovakvu izgradnju koja je u suprotnosti s Prostornim planom, ali zbog zakonske regulative ne može ju spriječiti niti zabraniti – objavljeno je na stranicama Općine Sračinec, a potvrdio nam je to i načelnik Božidar Novoselec koji je rekao kako je sve više upita mještana o tome što se događa.

U Zaključku Općinskog vijeća od 14. lipnja 2018. godine, koji je dostupan na internet stranicama Općine, jasno piše da se investitoru Vipnetu ne izdaje suglasnost za izradu Glavnog projekta i izgradnju osnovne postave elektroničke komunikacijske infrastrukture na poslovnoj zgradi u Sračincu u Ulici Ivana Gorana Kovačića.

- Prostornim planom uređenja Općine Sračinec planirana je lokacija samostojećih antenskih stupova EKI i na toj lokaciji je već izgrađena predmetna infrastruktura te nema potrebe za izgradnju dodatnih antenskih stupova na području Općine Sračinec, posebno na lokacijama koje nisu planirane Prostornim planom – navodi se u Zaključku.

Iz Hrvatske udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) poručuju da operater mora imati Glavni projekt.

- Općina nije izdala potvrdu Glavnog projekta jer je postavljanje suprotno Prostornom planu, a operater to ne poštuje. Prema Pravilniku o jednostavnim građevinama, operater mora imati Glavni projekt. Ako nema potvrdu Glavnog projekta, to bi po nama značilo da ustvari nema Glavni projekt i da postavljanjem bazne stanice krši Zakon o graditeljstvu. Nismo sigurni da stoji tvrdnja, odnosno da postoji "zakonska regulativa" koja sprečava provođenje zakona - komentirao je Dejan Žmuk iz HUZEZ-a. 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci