Općina Sračinec nije dala suglasnost, no teleoperater ipak gradi baznu stanicu?!

IHR/Varaždinske vijesti | 4.3.2019. u 08:01h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

- Iako je na svojoj sjednici od 14. lipnja Općinsko vijeće Općine Sračinec donijelo jednoglasnu odluku o neizdavanju suglasnosti za postavljanje bazne stanice, investitor je pristupio radovima u ulici Ivana Gorana Kovačića. Ističemo da Općina Sračinec ne odobrava ovakvu izgradnju koja je u suprotnosti s Prostornim planom, ali zbog zakonske regulative ne može ju spriječiti niti zabraniti – objavljeno je na stranicama Općine Sračinec, a potvrdio nam je to i načelnik Božidar Novoselec koji je rekao kako je sve više upita mještana o tome što se događa.

U Zaključku Općinskog vijeća od 14. lipnja 2018. godine, koji je dostupan na internet stranicama Općine, jasno piše da se investitoru Vipnetu ne izdaje suglasnost za izradu Glavnog projekta i izgradnju osnovne postave elektroničke komunikacijske infrastrukture na poslovnoj zgradi u Sračincu u Ulici Ivana Gorana Kovačića.

- Prostornim planom uređenja Općine Sračinec planirana je lokacija samostojećih antenskih stupova EKI i na toj lokaciji je već izgrađena predmetna infrastruktura te nema potrebe za izgradnju dodatnih antenskih stupova na području Općine Sračinec, posebno na lokacijama koje nisu planirane Prostornim planom – navodi se u Zaključku.

Iz Hrvatske udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) poručuju da operater mora imati Glavni projekt.

- Općina nije izdala potvrdu Glavnog projekta jer je postavljanje suprotno Prostornom planu, a operater to ne poštuje. Prema Pravilniku o jednostavnim građevinama, operater mora imati Glavni projekt. Ako nema potvrdu Glavnog projekta, to bi po nama značilo da ustvari nema Glavni projekt i da postavljanjem bazne stanice krši Zakon o graditeljstvu. Nismo sigurni da stoji tvrdnja, odnosno da postoji "zakonska regulativa" koja sprečava provođenje zakona - komentirao je Dejan Žmuk iz HUZEZ-a.