Općina pomogla pčelarima, a oni su znali kako vratiti

vv | 9.12.2023. u 12:00h | Objavljeno u Našim krajem

Učenici škole u Druškovcu učili o važnosti pčela u ekosustavu i zaštiti prirode

Članovi Pčelarske udruge Čmalico iz Bednje Milan Vukovski i Zlatko Barbir na blagdan svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara koji se obilježava 7. prosinca održali su u Područnoj školi u Druškovcu edukativnu radionicu s najmlađima kroz koje se želi popularizirati znanje o pčelama i važnost zaštite prirode.

Radionica je organizirana u suradnji s Općinom Maruševec i Osnovnom školom Gustav Krklec Maruševec, a odgovore na brojna pitanja o životu i radu pčela pozorno su slušali i upijali učenici prvog razreda.

Veliko predznanje pokazali su na temu pčela, pčelinjih proizvoda, kao i važnosti pčela za život čovjeka, zahvaljujući predanom radu njihove učiteljice Dorotee Vuković te činjenici da neki od njih žive u domaćinstvima koja drže pčele.

Dodatno su proširena znanja o važnosti pčela za biološku raznolikost i održivost ekosustava, zdravoj prehrani i važnosti očuvanja okoliša koji zajedno dijele pčele i ljudi.

Uz veselje i dječju graju, učenici su kušali pčelinje proizvode, probali različite vrste meda koji proizvode članovi Udruge Čmalico iz Bednje, koja je ujedno i donirala med za potrebe školske kuhinje. Također, djeca su isprobala pčelarsko odijelo te pčelarske alate koji su izazvali poseban interes na radionici.

Radionici u Druškovcu prisustvovali su i predsjednik Pčelarske udruge Čmalico Danijel Godinić, ravnatelj škole Tomislav Vincek i Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koja redovito godišnje podupire i izdvaja proračunska sredstva za potrebe Udruge koja okuplja i članove s područja Općine Maruševec.

Općina je pčelarima prošle godine nabavila pametnu pčelarsku vagu koja im uvelike pomaže kod nadzora košnica, proizvodnje meda, kao i ostalih aktivnosti pčela te kontrole njihovog zdravstvenog stanja.

S obzirom na vrlo dobru interakciju djece na radionici, načelnik Klapša i ravnatelj Vincek izrazili su želju da se takve aktivnosti nastave i u budućnosti te zahvalili predstavnicima Pčelarske udruge Čmalico na brizi o pčelama i pčelarima s ovog područja, edukaciji stanovništva te promoviranju kulture nabave domaćeg meda, kao i stvaranju navike konzumiranja meda najviše kakvoće, a to je upravo med članova Pčelarske udruge Čmalico.

--

Galerija slika