Općina Maruševec ponovo povećava subvencije roditeljima polaznika dječjih vrtića Foto: VV arhiva / ilustracija

Općina Maruševec ponovo povećava subvencije roditeljima polaznika dječjih vrtića

Varaždinske vijesti | 16.10.2024. u 13:36h | Objavljeno u Našim krajem

Predškolske ustanove u proteklom su vremenu dostavile Općini Maruševec svoje odluke o povećanju ekonomskih cijena. Razlog povećanja su promjene u zakonskoj regulativi, točnije Uredba o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama te čl. 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

- Jednostavnije rečeno, država je povećala koeficijente zaposlenih u školstvu i zakonom obvezala lokalnu samoupravu da isto napravi za zaposlene u vrtiću, što je posljedično rezultiralo povećanjem ekonomske cijene predškolskih ustanova - napominju iz Općine Maruševec.

Povećanje ekonomskih cijena dječjih vrtića namijenjeno je povećanju materijalnih prava radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, odnosno zadržavanju stručnog odgajateljskog kadra uz motivaciju nastavka rada u odgojnim ustanovama, razine profesionalizma i standarda predškolskih ustanova.

- Općina Maruševec pokazuje svoju predanost kroz pomoć i podršku roditeljima te je na Općinsko vijeće upućen prijedlog za povećanje sufinanciranja predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima i sufinanciranje usluge čuvanja, brige i skrbi o djeci predškolske dobi koju pružaju obrti za obavljanje djelatnosti dadilja koji je i jednoglasno prihvaćen. Donesenom Odlukom, Općina Maruševec povećava sufinanciranje ekonomske cijene vrtića za dodatnih 45 eura za prvo dijete, odnosno 55 eura za drugo i svako iduće dijete te se time ukupno sufinanciranje povećava na 240 eura za prvo, odnosno 265 eura za drugo i svako iduće dijete - pojašnjava načelnik Mario Klapša.

Općina Maruševec kontinuirano radi na pružanju potpore roditeljima čija djeca pohađaju predškolske ustanove. Naime, posljednje povećanje sufinanciranja provedeno je 1. siječnja 2024. godine, kada je općinski udio povećan za 65 eura na ukupno 195 eura za prvo dijete, odnosno povećanje za 80 eura za drugo i svako iduće dijete na ukupno 210 eura.

Od 2020. godine sufinanciranje je povećano s 800 kuna ili 106,18 eura na 979,48 kuna ili 130 eura.

Ovom Odlukom Općina Maruševec osigurava kvalitetne mogućnosti i uvjete za odgoj i obrazovanje naših najmlađih sugrađana, a na snagu stupa 1. studenoga 2024. godine.