Općina Maruševec podsjeća uzgajivače svinja na novu vladinu naredbu zbog kuge

Općina Maruševec/vv | 24.10.2023. u 19:27h | Objavljeno u Našim krajem

Svi ispod treće kategorije svinje će morati - zaklati

Općina Maruševec podsjeća uzgajivače svinja da je 10. listopada ove godine Ministarstvo poljoprivrede izdalo novu Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u RH.

>> SVINJSKA KUGA Polovica svinja u županiji morat će se zaklati do 30. studenoga

Sukladno Naredbi Ministarstva, građani na cijelom području RH (izvan zona ograničenja) dužni su u objektima u kojima uzgajaju svinje (svrstanim u kategoriju 0, 1 i 2) unaprijediti mjere biosigurnosti te se potom obratiti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji u svrhu podnošenja pisanog zahtjeva radi ponovne kategorizacije za svrstavanje u kategoriju 3 ili 4. Troškove navedene kategorizacije plaćaju građani.

Iz objekata kategorije 0, 1 ili 2 zabranjeno je premještanje svinja, osim izravno u klaonicu, a klanje svinja za osobnu potrošnju na gospodarstvu dozvoljeno je tek po odobrenju ovlaštenog veterinara nakon kliničkog pregleda svinja.

Ako ne unaprijede objekt u kategoriju 3 ili 4 građani su dužni temeljem spomenute Naredbe uputiti svinje na klanje u odobreni objekt ili ih zaklati za vlastite potrebe do 30. studenog ove godine.

Više o Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede možete pročitati OVDJE (Narodne novine, br. 117/2023).