Općina Gornji Kneginec: Operativni vatrogasci oslobođeni plaćanja komunalne naknade Foto: Općina Gornji Kneginec

Općina Gornji Kneginec: Operativni vatrogasci oslobođeni plaćanja komunalne naknade

I.D./Varaždinske vijesti | 8.3.2017. u 08:30h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi Općinskog vijeća općine Gornji Kneginec na sjednici održanoj 7. ožujka prihvatili su Izvješće o radu načelnika Gorana Kaniškog za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca prošle godine, a donijeli su i Odluku o raspodjeli rezultata po godišnjem izvještaju općinskog proračuna za 2016. godinu.

Kako je istaknuto, s 31. prosinca prošle godine općinski proračun u iznosu od 17,5 milijuna kuna izvršen je u iznosu od 97 posto, s ukupnim viškom prihoda od 3,6 milijuna kuna koji će se ove godine upotrijebiti za financiranje kapitalnih projekata na području općine.

Sukladno Master planu tematskog zabavnog parka na Banjščini, koji su vijećnici prihvatili nakon što im je na sjednici bio prezentiran, pokrenute su i V. izmjene i dopune Prostornog plana Općine Gornji Kneginec. Uz rješavanje pitanja lokacije za izgradnju zabavnog parka, izmjene i dopune prostornog plana obuhvatit će i zaprimljene pojedinačne zahtjeve građana.

Na prijedlog načelnika Kaniškog, koji je istaknuo kako za stotine radnih sati nitko od operativnih članova ne prima nikakvu naknadu, općinski su vijećnici donijeli odluku da se operativni članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja općine Gornji Kneginec oslobode obveze plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda za stambeni prostor za 2017.

Riječ je o ukupno 28 operativnih vatrogasaca - 13 vatrogasaca iz DVD-a Kneginec Gornji te po pet vatrogasaca iz DVD-a Kneginec Donji, DVD-a Lužan Biškupečki i DVD-a Varaždinbreg. Operativnim članovima DVD-ova smatraju se osobe u dobi od 18 do 65 godina koje svake dvije godine produžuju valjanost liječničkog pregleda i osposobljene su najmanje za zvanje "vatrogasac" u trajanju od 76 školskih sati, uz obvezu redovnog sudjelovanja u vatrogasnim intervencijama, taktičkim vježbama i mjesečnoj internoj obuci. Odredbama Odluke propisano je da oslobađanje vrijedi samo za tekuću godinu.