OPĆINA BEDNJA Susret prijateljstva na hrvatsko-slovenskoj granici

VV | 10.10.2022. u 08:16h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik Poljak: Neraskidiva je veza između dvaju prijateljskih naroda kojima granica nikad nije bila prepreka

Prijateljstvo hrvatskog i slovenskog naroda dugogodišnje je i plodonosno, kao i suradnja na obostrano zadovoljstvo, a u nedjelju je još jednom potvrđeno i zapečaćeno Susretom prijateljstva na brdu Jamno, kod svetišta na samoj granici dviju država.

Za to su mjesto vezani mnogi događaji zajedničkog suživota Hrvata i Slovenaca, stoga ne čudi da su se na događanju brojni pripadnici obaju naroda, na čelu s vodstvom dviju susjednih općina – Bednje i Videma.

Okupljene je pozdravio predsjednik Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva Mirko Bistrović koji je i pokrenuo inicijativu da se svi zajedno nađu na križanju nekadašnjih puteva.

- Na čudnovatom smo mjestu na kojem se moramo prisjetiti davnih vremena kada su naši preci s jedne i druge strane granice živjeli složno i kroz povijest, kroz stoljeća  nikada nije bilo nikakvih problema. Prijateljstvo koje gajimo, njegujemo ima svoje plodove u razumijevanju, ljubavi i poštenju – rekao je Bistrović.

Općine Videm i Bednja surađuju niz godina, bez obzira na to što je došlo do promjene u vodstvu Općine, naglasio je Branko Marinič, župan Občine Videm.

- Bivši načelnik Mirko Bistrović posao je predao mlađem Damiru Poljaku s kojim nastavljamo kako tradiciju, tako i zajedničke interese u povezivanju na područjima kulture, obrazovanja te pri gradnji iznimno potrebne cestovne infrastrukture. Mnogi bi trebali doći k nama i vidjeti i učiti kako se njeguju prijateljstvo – rekao je Marinič te dodao:

- Republici Hrvatskoj želim da 1. siječnja 2023. godine uđe u schengenski prostor i vjerujem da je hrvatska diplomacija dovoljno moćna i odradila dobar posao u tom smislu.

Na brijegu su kameni ostaci nekadašnje utvrde koji nisu simbol razdavanja, nego prijateljstva slovenskog i hrvatskog naroda, istaknuo je načelnik Bednje Damir Poljak, dodavši da na tom području stoljećima žive i njeguju trgovinske i prijateljske odnose.

- Neraskidiva  je veza između dvaju naroda, prijatelja kojima nikad nikakva granica nije mogla biti prepreka, već samo spajanje. Ulaskom u schengenski prostor mi se i dalje povezujemo, ostajemo zajedno, u zajedničkim projektima. Povezat ćemo se i cestovno, kroz projekte, kroz zajedničku suradnju i ciljeve, na dobrobit svih mještana ovoga kraja – kazao je Poljak.

Do tog je mjesta i danas teško doći, nastavio je bednjanski načelnik naglasivši kako je  još teže bilo nekad, kad su naši ljudi odlazili u Maribor pješke, kako bi prodali svoje proizvode i pješke se vraćali.

- Bilo je teško, ali lijepo živjeti. Želim da njegujemo sjećanje na naše stare i da svojim budućim pokoljenjima ostavimo zalog ovog prijateljstva. Vjerujem da će nas Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva kroz svoje aktivnosti držati ovako zajedno, a mi ćemo se potruditi da naše druženje svake godine bude sve veće, ljepše i bolje – poručio je Poljak, nakon čega su dvojica načelnika kamen koji je pao iz svog ležišta vratili na njegovo mjesto.

Molitvu i blagoslov križa predvodio je župnik župnik župe Leskovec pater Neven Klapša koji je blagoslovio križ i naglasio da „na tom mjestu kojim su nekad hodali preci stanovnika s obje strane granice kamen povezuje dva naroda da zajedno dijele veselje”.

Uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili KUD Općine Bednja „Cvetlinski zvon”, KUD Josip Jedvaj iz Vrbna te Josip Genc, kao i društva iz Slovenije – Vinski Bratje, Taščice, Šurci i Ljudske pevke iz Leskovca.

Na Susretu prijateljstva među ostalima bili su i župan Občine Podlehnik Sebastian Toplak, predsjednik općinskog vijeća Općine Bednja Vladimir Kramarić, načelnik granične policije Željko Friščić, načelnik PU Ivanec Danijel Leskovar i mnogi drugi uzvanici.