OPĆINA BEDNJA Susret prijateljstva na hrvatsko-slovenskoj granici

VV | 10.10.2022. u 08:16h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik Poljak: Neraskidiva je veza između dvaju prijateljskih naroda kojima granica nikad nije bila prepreka

Prijateljstvo hrvatskog i slovenskog naroda dugogodišnje je i plodonosno, kao i suradnja na obostrano zadovoljstvo, a u nedjelju je još jednom potvrđeno i zapečaćeno Susretom prijateljstva na brdu Jamno, kod svetišta na samoj granici dviju država.

Za to su mjesto vezani mnogi događaji zajedničkog suživota Hrvata i Slovenaca, stoga ne čudi da su se na događanju brojni pripadnici obaju naroda, na čelu s vodstvom dviju susjednih općina – Bednje i Videma.

Okupljene je pozdravio predsjednik Hrvatsko-slovenskog društva prijateljstva Mirko Bistrović koji je i pokrenuo inicijativu da se svi zajedno nađu na križanju nekadašnjih puteva.

- Na čudnovatom smo mjestu na kojem se moramo prisjetiti davnih vremena kada su naši preci s jedne i druge strane granice živjeli složno i kroz povijest, kroz stoljeća  nikada nije bilo nikakvih problema. Prijateljstvo koje gajimo, njegujemo ima svoje plodove u razumijevanju, ljubavi i poštenju – rekao je Bistrović.

Općine Videm i Bednja surađuju niz godina, bez obzira na to što je došlo do promjene u vodstvu Općine, naglasio je Branko Marinič, župan Občine Videm.

- Bivši načelnik Mirko Bistrović posao je predao mlađem Damiru Poljaku s kojim nastavljamo kako tradiciju, tako i zajedničke interese u povezivanju na područjima kulture, obrazovanja te pri gradnji iznimno potrebne cestovne infrastrukture. Mnogi bi trebali doći k nama i vidjeti i učiti kako se njeguju prijateljstvo – rekao je Marinič te dodao:

- Republici Hrvatskoj želim da 1. siječnja 2023. godine uđe u schengenski prostor i vjerujem da je hrvatska diplomacija dovoljno moćna i odradila dobar posao u tom smislu.

Na brijegu su kameni ostaci nekadašnje utvrde koji nisu simbol razdavanja, nego prijateljstva slovenskog i hrvatskog naroda, istaknuo je načelnik Bednje Damir Poljak, dodavši da na tom području stoljećima žive i njeguju trgovinske i prijateljske odnose.

- Neraskidiva  je veza između dvaju naroda, prijatelja kojima nikad nikakva granica nije mogla biti prepreka, već samo spajanje. Ulaskom u schengenski prostor mi se i dalje povezujemo, ostajemo zajedno, u zajedničkim projektima. Povezat ćemo se i cestovno, kroz projekte, kroz zajedničku suradnju i ciljeve, na dobrobit svih mještana ovoga kraja – kazao je Poljak.

Do tog je mjesta i danas teško doći, nastavio je bednjanski načelnik naglasivši kako je  još teže bilo nekad, kad su naši ljudi odlazili u Maribor pješke, kako bi prodali svoje proizvode i pješke se vraćali.

- Bilo je teško, ali lijepo živjeti. Želim da njegujemo sjećanje na naše stare i da svojim budućim pokoljenjima ostavimo zalog ovog prijateljstva. Vjerujem da će nas Hrvatsko-slovensko društvo prijateljstva kroz svoje aktivnosti držati ovako zajedno, a mi ćemo se potruditi da naše druženje svake godine bude sve veće, ljepše i bolje – poručio je Poljak, nakon čega su dvojica načelnika kamen koji je pao iz svog ležišta vratili na njegovo mjesto.

Molitvu i blagoslov križa predvodio je župnik župnik župe Leskovec pater Neven Klapša koji je blagoslovio križ i naglasio da „na tom mjestu kojim su nekad hodali preci stanovnika s obje strane granice kamen povezuje dva naroda da zajedno dijele veselje”.

Uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili KUD Općine Bednja „Cvetlinski zvon”, KUD Josip Jedvaj iz Vrbna te Josip Genc, kao i društva iz Slovenije – Vinski Bratje, Taščice, Šurci i Ljudske pevke iz Leskovca.

Na Susretu prijateljstva među ostalima bili su i župan Občine Podlehnik Sebastian Toplak, predsjednik općinskog vijeća Općine Bednja Vladimir Kramarić, načelnik granične policije Željko Friščić, načelnik PU Ivanec Danijel Leskovar i mnogi drugi uzvanici.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci