Odzvonilo zapuštenim površinama: Za čišćenje i malčiranje račun stiže vlasnicima parcela

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Odzvonilo zapuštenim površinama: Za čišćenje i malčiranje račun stiže vlasnicima parcela Foto: Općina Bednja

Na 3. sjednici Općinskog vijeća Općine Bednja, održanoj 14. kolovoza, donesen je Zaključak kojim su svi vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta pozvani da - sukladno Odluci o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje poljoprivrednih rudina u svrhu zaštite poljoprivrednog zemljišta - obradivo poljoprivredno zemljište obrađuju i održavaju u skladu s agrotehničkim mjerama i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Agrotehničkim mjerama smatraju se mjere koje su vlasnici i ovlaštenici poljoprivrednog zemljišta dužni poduzeti, a čije bi propuštanje uzrokovalo štetu, odnosno onemogućilo ili smanjilo poljoprivrednu proizvodnju, a to su: mjere za zaštitu od erozije, mjere za sprečavanje zakorovljenosti, sječa stabala ili grana koje sprečavaju prijevoz odnosno korištenje puta, zabrana, odnosno obveza uzgoja pojedinih vrsta bilja na određenom području, kao i suzbijanje ambrozije, čišćenje kanala, suzbijanje biljnih bolesti i štetnika, korištenje i uništavanje biljnih otpadaka.

- Budući da brojni vlasnici/korisnici poljoprivrednog zemljišta na području općine Bednja ne provode propisane mjere, a da se dio građana oglušio na obavijesti, pozive i naloge općinskih službi da izvrše čišćenje svojih parcela, Općina Bednja obavještava sve građane koji nisu uredili svoja poljoprivredna zemljišta, da će u roku osam dana izvršiti čišćenje i uređenje poljoprivrednih čestica posredstvom trgovačkog društva koje će za taj posao sama angažirati te račun za čišćenje poslati građanima - izvijestili su iz Općine Bednja.

Dodaju kako će se protiv vlasnika parcela ujedno pokrenuti prekršajne prijave sukladno zakonskim odredbama.

- Mještane koji su očistili poljoprivredne površine molimo da zanemare ovu obavijest, a Općina Bednja ujedno im zahvaljuje što su pridonijeli ljepšem uređenju svoganaselja - naglasili su iz Općine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.