Održan 4. memorijal "Da se ne zaboravi: Josip Štefanec / Lepoglava - Pakrac 2023"

VV | 9.4.2023. u 13:30h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu je, u spomen na poginulog hrvatskog branitelja iz Lepoglave, održan 4. memorijal "Da se ne zaboravi: Josip Štefanec / Lepoglava - Pakrac 2023".

Memorijal je počeo u ranim jutarnjim satima odavanjem počasti na starom groblju u Lepoglavi, gdje je sahranjen Josip Štefanec, a potom su sudionici memorijala krenuli put Pakraca.

Zbog zdravstvenih razloga ove godine dio memorijala nije bila tradicionalna biciklijada, a do Pakraca se putovalo upravo rutom biciklijade; Lepoglava – Novi Marof – Križevci- Bjelovar – Daruvar – Pakrac.

Putem do Pakraca počast poginulima odana je kod spomen obilježja u šumi Zukva, a u samome Pakracu je sudionike Memorijala dočekalo izaslanstvo Grada Pakraca i braniteljskih udruga Pakraca i Lipika na čelu s Miroslavom Ivančićem, predsjednikom Gradskog vijeća Pakraca, predstavnicima Muzeja Grada Pakraca i Muzeja vojne i ratne povijesti Pakraca, a u ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade RH, Tome Medveda, skupu je nazočio Jozo Katić, voditelj Područnog odjela Požega.

Kod spomen obilježja u Pakracu, koji se nalazi u neposrednoj blizini mjesta pogibije Josipa Štefanca, minutom tišine, polaganjem vijenaca, cvjetnih aranžmana i paljenjem svijeća trobojnica odana je počast svim poginulima na pakračkom području u Domovinskom ratu.

Uslijedio je potom obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti Pakraca i okolice, koji je započeo u Muzeju Grada Pakraca, gdje su gosti iz Ivanca i Lepoglave, uz stručnu vodstvo i prezentaciju, upoznati s poviješću ovog dijela Hrvatske, a na kraju su imali prigodu iskovati Banovac.

Djelatnicima Muzeja Grada Pakraca je u znak zahvalnosti na toplom prijemu darovan novi broj publikacije Ivanečka škrinjica, koja kroz nekoliko tema donosi priče iz povijesti Ivanca i okolice, kao i pokloni paketi koje je pripremio Grad Lepoglava i Udruga pripadnika 104. Brigade ZNG HV.

U Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac njegov ravnatelj Mario Tušek je na zanimljiv i poučan način predstavio ratnu povijest Pakraca, Lipika i okolice. Njegove ideje, iskustvo i način rada bit će dijelom implementirane i u koncept Muzeja Domovinskog rata Ivanec, koji je trenutno u procesu uređenja.

U znak zahvale i Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac uručeni su prigodni poklon paketi Grada Lepoglave, Udruge 104. brigade, UDVDR Ivanec, OPG-a Đurin, jednako kao i predsjedniku Gradskog vijeća Pakraca Miroslavu Ivančicu, koji se zahvalio na posjetu, uzvratio darovima, te najavio nastavak potpore Grada Pakraca i braniteljskih udruga ovome projektu.

Nakon vojnog Muzeja, sudionici memorijala su kod kapele Male Gospe u Kusonjama, na mjestu srušenog objekta kućnoj broja 55, odali počast ubijenim i masakriranim hrvatskim braniteljima u rujnu 1991., te trima osobama poginulim 8.9.1993. u terorističkom napadu, eksplozijom podmetnute nagazne mine, prigodom druge obljetnice odavanja počasti i postavljanja spomen-vijenca

Počast je odana i kod spomen obilježja u obližnjem Rakovu Potoku, gdje su 9. rujna 1991. pobijeni hrvatski branitelji bačeni u zajedničku grobnu jamu na smetištu i mrciništu.

Na istom mjestu nalazi se i spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima požeškog kraja.

U završnom dijelu obilaska Pakraca počast ubijenima i nestalima je odana u Šeovici, potom u Kraguju, na mjestu pogibije pripadnike 104. brigade u akciji "Alfa" 28. prosnca 1991., u Lipiku kod željezničke pruge, na spomen obilježju koje je u sjećanje na pripadnike 104. brigade inicirao i podignuo UDVDR Klub Gornji Kneginec, te na mostu branitelja Varaždinske županije.

Počast stradalima odana je i na spomen kompleksu Trokut kod Novske, gdje se izaslanstvo poklonilo kod spomen ploče poginulim pripadnicima HOS-a, te na spomen obilježju hrvatskim braniteljima poginulima u tom dijelu zapadne Slavonije, čime je, ujedno, okončan cjelodnevni program 4. memorijala „Da se ne zaboravi: Josip Štefanec // Lepoglava - Pakrac 2023".

Memorijal „Da se ne zaboravi: Josip Štefanec // Lepoglava - Pakrac", uz neke preinake, dodatke i novitete, nastavit će svoju tradiciju i u 2024. godini, kada je u planu da njegov dio ponovno bude i biciklijada.

Podsjećamo, memorijal se održava na inicijativu Gorana Štefanca, drugu godinu uzastopce u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije Ogranka Ivanec, ove godine u suorganizaciji HVIDR-e Ivanec, Udruge veterana 2. bojne 104. Brigade ZNG HV, Grada Lepoglave i Grada Pakraca.

Josip Štefanec bio je pripadnik 2. bojne 104. brigade HV Varaždin, a poginuo je 9. travnja 1992. godine od snajperskog hica na prvoj liniji bojišnice, u blizini Policijske postaje u Pakracu.

4. Memorijal „Da se ne zaboravi: Josip Štefanec // Lepoglava - Pakrac" jedan je od projekata kojim UDVDR Ogranak Ivanec obilježava 25 godina postojanja.