Samo jednoj općini u županiji isplaćena šteta od suše

Varaždinske vijesti | 8.1.2023. u 18:13h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Dodijeljena sredstva namijenjena su ublažavanju i uklanjanju posljedica od prirodnih nepogoda.

73 OPG-a ili domaćinstva s područja općine Breznički Hum, koji su na vrijeme prijavili štetu od suše koja je lani zadesila područje sjeverozapadne Hrvatske, i poljoprivrednicima na usjevima nanijela nenadoknadive štete, odlukom Vlade Republike Hrvatske isplaćena je naknada u iznosu od 67 tisuća kuna.

- Iznos naknade dodijeljen je recipročno površinama stradalim od suše, tako da on iznosi od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna po domaćinstvu – kazao je načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić.

Dodijeljena sredstva namijenjena su ublažavanju i uklanjanju posljedica od prirodnih nepogoda nastalih u 2022. godini a dijelom i u 2021. na području Republike Hrvatske - navodi se u Zaključku Državnog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda.

Ukupno je za tu namjenu hrvatskim poljoprivrednicima isplaćeno 9,5 milijuna kuna, od čega je jedino općini Breznički Hum s područja Varaždinske županije odobrena isplata financijske pomoći za sušom pogođeno poljoprivredno zemljište.

- Cjelokupni je iznos pomoći isplaćen na račune naših poljoprivrednika koji su na vrijeme prijavili štetu od suše, tako da će tim minimalnim iznosima barem malo moći nadoknaditi štetu koju im je nanijela oova elementarna nepogoda – zaključio je općinski načelnik.