Odlučili se za ekološki uzgoj krušaka, nakon desetljeća bavljenja vinogradarstvom - i uspjeli!

| 27.7.2023. u 20:10h | Objavljeno u Našim krajem

S obzirom na lijepe trenutke koje je provela u Natkrižovljanu, nije se mogla pomiriti s time da nekada divan grunt njezinog djetinjstva padne u zaborav, pretvori se u šikaru...

Teško je ne zamijetiti u Natkrižovljanu, poznatom vinorodnom području u Varaždinskoj županiji na rubu općina Cestica i Vinica, voćnjak koji nije u uobičajenim redovima, već na brijegu u obliku terasa. Podignut je prije desetak godina, nakon što je Tanja Tomas Jukić odlučila da neće napustiti posjed na kojem se igrala i pomagala kao mala djevojčica, a već više od jednog stoljeća je u obitelji, koja se bavila vinogradarstvom, koje je morala napustiti stjecajem okolnosti i prebaciti se na nešto sa čime se nikada prije nije bavila…

Ne da svoje „goričke“

-Sve je započelo 1920. godine. Tada moj pradjed, major kraljevsko ugarskog domobranstva Stjepan Leskovar, zajedno s mojom prabakom Vjekoslavom, kupuje od grofice Marije Schlauf von Linden iz Beča veliko imanje u Natkrižovljanu blizu Varaždina. Svu svoju ljubav prema prirodi utkao je u ovaj divan posjed, posadivši nasade vinove loze te se godinama aktivno bavio vinogradarstvom, za što je i dobivao brojne diplome za kvalitetu vina. Njihova kćer, moja baka Zorka, sa mojim djedom Franjom Tropperom, pomagala im je u svemu te nastavila s vinogradarstvom i proizvodnjom vina i nakon njih, a njihova kćer – moja majka Thea, zajedno sa tatom Eduardom Tomasom - bili su logičan nastavak te lijepo započete priče u koju dolazi jedna mala curica – Tanjica, veli Tanja Tomas Jukić, vlasnica istoimenog OPG-a.

Nebrojeno je puta, kako se prisjeća, kao mala djevojčica išla s bakom i roditeljima na „grunt“, provodila divne trenutke u svojim „goričikama“, kako ih je baka zvala, brala grožđe, pomagala u prešanju te bila upoznata sa cijelim procesom nastanka vina.

-Pamtim divna buđenja uz pjev ptičica u mirisna jutra, s pogledom kroz bajkoviti mali prozor kućice okružene šumom, na čokote koji se savijaju pod težinom sočnih bobica velikih grozdova, veli vlasnica OPG-a.

No, godine lete, vrijeme donosi mnoge promjene pa je tako i bavljenje vinogradarstvom postalo prezahtjevno.

-Ponestajalo je radne snage u okolici, modernizacija je uzela maha, ali i danak. Moji roditelji odlaze u mirovinu i sve postaje pomalo teško, navodi Tanja Tomas Jukić.

S obzirom na lijepe trenutke koje je provela u Natkrižovljanu, nije se mogla pomiriti s time da nekada divan grunt njezinog djetinjstva padne u zaborav, pretvori se u šikaru...

Odluka je pala - viljamovka

- U priču tada ulazi i moj suprug Tomislav i uz njegovu veliku podršku nas dvoje, nakon mnogo razgovora, matematike i računanja, argumenata za i protiv, donosimo za nas revolucionarnu odluku: idemo preurediti cijeli grunt, pretvoriti vinograd u eko voćnjak, u nešto što tada, 2011. godine na tržištu nije bilo toliko zastupljeno, prisjeća se Tanja Tomas Jukić.

Sve skupa nije bilo nimalo lako, pogotovo zato što nisu agronomi, a rade na odgovornim poslovima.

-Unatoč tome što nismo se nikada prije bavili voćarstvom ili bilo kakvom drugom proizvodnjom hrane, naša polazišna točka bila je jasna: isključivo ekološki uzgoj. Htjeli smo proizvesti nešto zdravo što i mi volimo i konzumiramo. U razgovorima i konzultacijama s vrhunskim agronomima, odlučili smo se za krušku viljamovku te smo za tu kraljicu među kruškama željeli napraviti nešto posebno, naglašava.

Krenuli su u potragu za bageristima jer su radi lakše obrade i pristupa odlučili da veliko strmo brdo pretvore u terase, odnosno amfiteatar sa 14 terasa, koje su naknadno ogradili.

-Izgledalo je veličanstveno pa usporedno radimo na pokretanju obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Prošavši administrativne obaveze, ispitivanja tla, dobivanja raznih dozvola itd. konačno registriramo ekološki OPG. Uskoro stiže tisuću malih nježnih sadnica krušaka, koje smo nas dvoje, uz pomoć sina Filipa i susjeda, posadili s neopisivim veseljem, ponosom, osmjehom na licima i malo bolnih leđa, priznaje Tanja Tomas Jukić.

Sok – veliko veselje i zdravlje 

Kreće učenje prvog orezivanja voćaka pa gnojidba organskim preparatima, nabavka kućica za solitarne pčele, kupnja malčara za malčiranje i ono što je najizazovnije svih ovih godina - gledanje u nebo, u nadi da neće biti mraza ili tuče.

-Nižu se nova buđenja uz pjev ptica, ali sada s pogledom na rascvjetale mirisne krošnje u proljeća te u vruća kolovoska jutra okupana suncem, koje obasjava zrele plodove spremne za berbu. Sada slijedi još jedan veliki izazov: „pogoditi“ pravi termin za berbu. Naime, kruška je vrlo osjetljivo voće s relativno kratkim rokom trajanja u svježem stanju. S obzirom da nama ovo nije primarna djelatnost te je prilično zahtjevno uskladiti redovan posao, obiteljske obaveze i odlazak na voćnjak, nismo išli u nabavku preše niti hladnjača, tako da je trebalo pronaći prešu s eko certifikatom, nabaviti boce i čepove, dati izraditi etikete, prisjeća se vlasnica OPG-a

Netom ubrane kruške odvoze kod ekološki certificiranih OPG-ova na ekološku preradu.

-Tamo se kruška do određenog stupnja zrelosti čuva u hladnjačama, strogo odvojena od ostalih proizvoda, a potom se preša, pasterizira te se dobiven sok, bez dodataka šećera, aditiva ili konzervansa puni u boce. Tako dobiven sok može stajati dvije godine, a jednom otvoren do pet dana u hladnjaku, objašnjava nam Tanja Tomas Jukić.

Sokove prodaju prijateljima i poznanicima, kao i na ekološkim sajmovima.

-Nema veće sreće nego kada sa obitelji, prijateljima i susjedima uberemo plod našeg truda, znajući da ćemo mi i drugi koji će uživati u njemu, dobiti u čaši nektar čistog zdravlja. Bilo da jedete krušku ili pijete njen prirodan sok, znajte da ona obiluje vitaminom C, kalijem, elektrolitima, magnezijem, bakrom, vlaknima, uklanja toksine i loš kolesterol, ima nizak glikemijski indeks te je odlično gorivo za prije ili poslije vježbanja, naglašava.

Sreća je, kako naglašava, još veća kada taj isti nektar probaju dječica.

-Pogotovo ona najmanja u kolicima i svojim kretnjama traže još i još, a ona malo veća, mole roditelje da im kupe taj ukusni sok. Ti su nam trenuci, najveći dokaz da smo donijeli dobru odluku: krenuti sa eko-kruškom, a istovremeno, kao četvrta generacija u obitelji, zadržavši vrijednu lokaciju i više od jednog stoljeća, unijeti duh novih vremena, zaključuje Tanja Tomas Jukić.

Zelena medalja

-Od osnutka OPG-a kao ekološkog, dolazi nam nadzor od strane akreditiranog certifikacijskog tijela, čiji je glavni zadatak istražiti jesu li ekološki proizvodi proizvedeni u skladu s ekološkom EU regulativom: od terenskog pregleda parcela do stavljanja proizvoda u prodaju. Isto nas obavezuje pridržavati se zahtjeva EU propisa o ekološkim proizvodima i nacionalnim zakonima. Evidencije o uzgoju moraju se dokumentirati tijekom cijele godine. Konačni produkt kontrole je eko certifikat/potvrda. Potvrda vrijedi od datuma izdavanja i potvrđuje da su proizvodi/usluge usklađeni s relevantnim EU i nacionalnim propisima. Ekološki certifikat dokaz je da je proizvod označen odgovarajućim ekološkim statusom, objašnjava. OPG Tanja Tomas Jukić želi i dalje promovirati ekologiju, zdravlje, dobru volju i obiteljske vrijednosti putem svog soka za koji su osmislili slogan „Šuška se šuška da je stigla Eko kruška“. A da su u tome uspješni, govori i nedavna Zelena medalja - nagrada za najboljeg eko-proizvođača, koja im, uz ostalo, otvara vrata za plasman u trgovački lanac.