Očuvanje kulinarske tradicije Lepoglave: Mlinčani kolač dobio svoj žig Foto: Grad Lepoglava

Očuvanje kulinarske tradicije Lepoglave: Mlinčani kolač dobio svoj žig

Varaždinske vijesti | 29.7.2022. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Napravljen je još jedan korak u zaštiti izvornosti mlinčanog kolača, jela koje se kroz povijest blagovalo u lepoglavskim obiteljima i bio težačka hrana brojnim Lepoglavčanima.

Naime, u srpnju ove godine Državni zavod za intelektualno vlasništvo izdao je rješenje kojim se usvaja zahtjev za registraciju žiga koji će obilježavati mlinčani kolač te štiti naziv i vizualni identitet pod kojim će se nuditi tržištu.

- Kao udruzi koja čuva tradiciju lepoglavskog kraja puno nam znači to što ćemo jedan dio naše tradicije zaštiti na ovaj način. Registracijom žiga korak smo bliže zaštiti izvornosti mlinčanog kolača - istaknula je Štefica Bizek, predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek koji je začetnik ideje i nositelj projekta zaštite izvornosti mlinčanog kolača.

Inicijativi su se, dajući veliku potporu, pridružili Grad Lepoglava i gradska Turistička zajednica.

- Žig je potvrda autohtonosti i izvornosti mlinčanog kolača koji predstavlja dio naše kulinarske tradicije koju ćemo uskoro predstaviti knjigom "Lepoglavska kuharica". Knjigu pripremamo u suradnji s poznatim varaždinskim kuharom Damirom Crlenijem i Varaždinskom županijom koja će financirati njen tisak. Želimo da mlinčani kolač, ali i druge kulinarske delicije lepoglavskog kraja budu sačuvane od zaborava i predstavljene javnosti - poručio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Lepoglavska kuharica javnosti će biti predstavljena na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke koji će se u Lepoglavi održavati od 9. do 11. rujna. Bit će to prigoda kušati lepoglavske delicije predstavljene u kuharici pa tako i mlinčani kolač.

mlincani_kolac_registarcija_zig_27072022_2.jpg

mlincani_kolac_registarcija_zig_27072022_3.jpg

mlincani_kolac_registarcija_zig_27072022_1.jpg