Obilježeno 90 godina DVD-a Veliki Bukovec: Budućnost društva nije upitna

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.7.2018. u 08:11h | Objavljeno u Našim krajem

Dobrovoljno vatrogasno društvo Veliki Bukovec u subotu, 14. srpnja, velikom je svečanošću proslavilo 90 godina postojanja i neprekinutog djelovanja.

Naime, DVD je osnovan 1928. godine, nakon velikog požara kada je gotovo pola sela izgorjelo. Otada traje neprekinuta aktivnost društva koje danas ima 50-ak članova, od veterana do djece.

- Osim rada na spremnosti i intervencija zbog kojih i djelujemo, a u prosjeku su dvije-tri godišnje, naše djelovanje okuplja članove naše zajednice. Organiziramo vatrogasnu zabavu u proljeću, natjecanje u ljeto, redovito se provode vježbe i radimo s pomlatkom - povodom svečane sjednice rekao je predsjednik Marko Požgaj.

Svečani dan za vatrogasce u Velikom Bukovcu počeo je budnicom limene glazbe, nastavljen je svetom misom za preminule vatrogasce u župnoj crkvi, a nakon okupljanja uzvanika i gostiju krenulo se po pokrovitelja svečanosti – Općinu Veliki Bukovec.

- Općini je velika čast što su nas vatrogasci zamolili za pokroviteljstvo i odluka Općinskog vijeća bila je jednoglasna - naveo je načelnik Općine Veliki Bukovec, HSS-ov Franjo Vrbanić, koji je sa zamjenikom Kristijanom Matasom i predsjednicom Općinskog vijeća Jasenkom Zdelar dočekao vatrogasnu povorku.

Vrbanić također ističe da su tri dobrovoljna vatrogasna društva u općini Veliki Bukovec nositelji društvenog života.

- DVD Veliki Bukovec je društvo A kategorije i noseće društvo operative, edukacije, rade s mladima, vježbi, sve u domeni vatrogastva i šire. Drago mi je da se uprava društva i vatrogasni kadar pomladili, operativni dio mlađi je od 35 godina što znači da i budućnost društva nije upitna. A tu je i muški i ženski pomladak koji se natječu u Varaždinskoj i susjednim županijama. To me posebno veseli - dodaje načelnik Vrbanić.

Što se tiče opreme, DVD Veliki Bukovec ima sve uvjete za ispunjavanje svojih zadaća.

- Oprema je na zavidnom nivou i sve zadaće mogu riješiti, ali planiramo njezinu obnovu. Ove godine dosta sredstava je išlo za proslave jer sva tri društva, Veliki Bukovec, Kapela Podravska i Dubovica, obilježavaju 90 godina djelovanja, ali za sljedeće tri godine planiramo ulaganja u opremu i edukaciju. DVD-u Veliki Bukovec prošle je godine donirano navalno vozilo iz Velike Britanije, a nabavljeno je putničko vatrogasno vozilo marke Mercedes s dopunom opreme. Nova će oprema stići sljedeće godine, a razmišljamo i o opremi za spašavanje na vodi s obzirom da je naše područje ugroženo i od poplava - najavio je Vrbanić.

Nakon mimohoda vatrogasaca kroz Veliki Bukovec održana je svečanost koja je bila prilika za zahvalu svima koji su pomagali aktivnosti DVD-a Veliki Bukovec. Na svečanosti su bili i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Zlatko Orsag, zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ Stjepan Kovaček, načelnik susjedne Općine Mali Bukovec Darko Marković te zamjenica načelnika Općine Orehovica Dijana Novak.

Označeno u