Novomarofskim proračunom od gotovo 79 milijuna kuna nastavlja se trend investicija i projekata

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.12.2018. u 19:27h | Objavljeno u Našim krajem

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, vijećnici Gradskog vijeća Novog Marofa, većinom glasova podržali su proračun u rekordnom iznosu od gotovo 79 milijuna kuna koji bi i u sljedećoj godini trebao omogućiti velike investicije na području grada koje se mjere u desecima milijuna kuna.

Od ukupnih gotovo 79 milijuna kuna, s nacionalne razine, odnosno preko pojedinih ministarstava, te iz fondova Europske unije, u Novi Marof za projekte bi trebalo stići 42,8 milijuna kuna. Prije svega riječ je o sanaciji odlagališta otpada Čret vrijednoj 14,3 milijuna kuna, zatim izgradnji i dogradnji dječjeg vrtića za što je namijenjeno 12,2 milijuna te izgradnji reciklažnog dvorišta vrijednosti 2,85 milijuna kuna.

– Normalno da su tu sve one velike investicije koje smo planirali i za koje smo dobili odobrenje financiranja od strane EU fondova, a to su sanacija odlagališta, reciklažno dvorište, dogradnja dječjeg vrtića, nabava kanti za otpad, promocija gospodarenja otpadom i velika investicijska ulaganja u cestogradnju te ulaganje u društvene domove. Sve su to velike investicije od kojih su neke djelomično započete ove godine, a iduće nas godine očekuje realizacija. Upravo zbog tih velikih ulaganja, iduća će nam godina biti najjača dosad – izjavio je novomarofski gradonačelnik, HDZ-ov Siniša Jenkač koji je za proračun naglasio da nastavlja trend velikih ulaganja i investicija na području Novog Marofa. Podsjetio je na izgradnju novog Centra za socijalnu skrb, uređenje i energetsku obnovu školskih objekata, kao i brojne druge investicije koje se u ovoj godini mjere u desecima milijuna kuna.

Jenkač je, govoreći o proračunu, posebno naglasio početak otkupa zemljišta za groblje u Novom Marofu, što je kapitalna investicija u budućnosti. Istaknuo je i da se u idućoj godini kreće s urbanističkim planom uređenja središnjeg naselja Novi Marof, budući da je ove godine završen i usvojen novi prostorni plan. Što se tiče gospodarstva, sredstva u proračunu predviđaju daljnji razvoj poslovnih zona.

– Uz sve velike projekte svakako moram istaknuti daljnja ulaganja u poslovne zone Možđenec i Oštrice. Oštrice pripremamo polako, jer prije izgradnje obilaznice nema smisla počinjati s radovima, ali to je već predviđeno kroz prostorni plan. Poslovna zona u Možđencu je mala zona i tu ćemo polako iduće godine početi projektirati i krenuti s prodajom zemljišta – zaključio je Jenkač te dodao da je iz ovoga vidljivo da se kroz proračun razmišlja o daljnjem razvoju gospodarstva u Novom Marofu.

U konačnici proračun je dobio podršku većine vijećnika, njih trinaest. Dio vijećnika SDP-a bio je protiv, a dio suzdržan kod glasanja dok je protiv bio i vijećnik iz redova Narodne stranke – Reformista.

Uz proračun za iduću godinu vijećnici su većinom glasova prihvatili izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna. Tako će proračun za godinu koja je za izmaku u konačnici iznositi 35,5 milijuna kuna što predstavlja veliko povećanje u odnosu na konačni iznos proračuna godinu dana ranije.