NOVI MAROF U provedbi čak 28 projekata, a investirano preko 350 milijuna kuna

J.Š./ Varaždinske vijesti | 12.5.2021. u 16:44h | Objavljeno u Našim krajem

Za Grad Novi Marof ne može se reći da se radi samo uoči izbora. Naime, u provedbi je 28 projekata, a sve što se trenutno odrađuje moralo se pripremati godinama.

- Teško je sažeti na čemu se sve radilo i što se planira, odnosno što je pripremljeno da bi se u sljedećem mandatu moglo realizirati – kaže gradonačelnik Siniša Jenkač, navodeći da svatko tko nakon lokalnih izbora preuzme vlast može nastaviti gdje je on stao jer je pripremljena dokumentacija, projekti i građevinske dozvole koje su preduvjet za većinu investicija.

Kapitalni projekti

Među brojnim projektima gradonačelnik Jenkač ističe nekoliko kapitalnih projekata koji su realizirani. Tako su velika sredstva, točnije 17 milijuna kuna, od čega je čak 13 milijuna kuna europskih sredstava, utrošena u sanaciju odlagališta otpada.

- Odlagalište otpada bilo je političko, društveno i ekološko pitanje i veliki problem. O tome se govorilo posljednjih 20 godina. Danas je opasnost tog odlagališta prošlost. Propisno je sanirano i zatvoreno – kaže Jenkač.

Paralelno s projektom sanacije i zatvaranja odlagališta otpada radilo se i na izgradnji reciklažnog dvorišta kao zakonskoj obvezi Grada, a i za taj su projekt uspjeli ostvariti sufinanciranje europskim sredstvima. Treći važan projekt sufinanciran sredstvima Europske unije je rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića te projekt energetske obnove postojeće zgrade dječjeg vrtića. Tako je u protekle četiri godine u dječji vrtić uloženo preko 13 milijuna kuna, od čega je 6,7 milijuna kuna europskih sredstava i oko milijun kuna sredstava resornog ministarstva. S druge strane, novomarofsko područje ima preko 600 kilometara nerazvrstanih cesta i 450 kilometara županijskih cesta. Ogromni su po površini, stoga, imaju i dosta komunalnih briga. Posebno su ponosni na gradnju istočne obilaznice Novog Marofa za koju od 1978. godine postoji odluka o gradnji, ali se tek 2015. počela realizirati.

- Istočnu obilaznicu ćemo imati završenu najkasnije za nešto više od godinu dana. Grade se i dvije spojne ceste koje niti nisu postojale u svim tim projektima - kaže Jenkač ističući da je obilaznica i za gospodarstvo nemjerljivi doprinos jer će se na nju vezati poduzetničke zone.

Izvori financiranja i štednja

Iako se puno ulaže u komunalnu i prometnu infrastrukturu, nije sve u asfaltu, cijevima i rasvjeti. Grad Novi Marof je u 2020. godini preko 5,5 milijuna kuna izdvojio za školstvo i obrazovanje. Unatoč dobrom punjenju proračuna, kaže Jenkač, važno je paziti na svaku potrošenu kunu. Maksimalno tražiti vanjske izvore financiranja i štedjeti gdje to ima smisla. Dodatni kanal gdje je rasterećen gradski proračun je plaća gradonačelnika koje se Jenkač odrekao.

- Od kad sam postao saborski zastupnik, postao sam besplatni gradonačelnik. Prestao sam biti na trošak Gradu i moja plaća dolazi iz državnog proračuna. Znam da je to i vaš novac, novac poreznih obveznika, međutim lakše je kad ta sredstva ostanu u gradskom proračunu pa se mogu uložiti u nešto korisno gradu i građanima, nego kad se isti taj iznos treba tražiti kroz različite kanale sufinanciranja – agumentira Jenkač. Kada se sve skupa zbroji, zadovoljan je što je u ovom četverogodišnjem periodu na novomarofskom području investirano preko 350 milijuna kuna bilo izvornih ili EU sredstava s kojima su napravljeni značajni pomaci i dobra podloga za realizaciju brojnih projekata, važnih za građane, u bliskoj budućnosti.

Čak 11,5 mil. kuna za društveno-demografsku politiku

Godišnje 11,5 milijuna kuna Grad izdvaja za društveno-demografsku politiku. Tako je iz proračuna u 2020. za sufinanciranje gradskog i privatnih vrtića utrošeno ukupno 3.908.597 kuna dok je sveukupno za socijalnu skrb isplaćeno 608.140 kuna, a za jednokratne novčane naknade obiteljima s novorođenom djecom 184.000 kuna. Za učeničke i studentske stipendije izdvojeno je 548.000 kuna; za subvencioniranje prehrane učenika, produženog boravka, asistenta u nastavi i prijevoz učenika 349.714 kuna; za troškove najma škole u Završju 38.583 kuna; za nagrade učenicima na natjecanjima 21.900 kuna te za kapitalne pomoći školama 499.375 kuna.

Do kraja 2020. utrošeno je za Zajednicu sportskih udruga 700.000 kuna, a za sportska rekreacijska društva 26.000 kuna. Za rad Pučkog otvorenog učilišta i Gradske knjižnice utrošeno je 1.428.000 kuna. Za rad Turističke zajednice te za provedbu programa udruga koje se bave kulturnom djelatnošću (KUD-ovi, Udruga ‘Greben’, Udruge žena s područja Grada, udruge mladih…) ukupno je doznačeno 303.980 kuna. Tu je još i vatrogastvo za čije je funkcioniranje izdvojeno 915.000 kuna, a za nabavu novog vatrogasnog vozila uplaćeno je na račun Zajednice 1.537.250 kuna dok je za financiranje ostalih programa i projekata udruga od interesa za opće dobro utrošeno 371.700 kuna.

Od sportskog Centra, novog groblja do Aglomeracije...

Kao što je već naglašeno Grad Novi Marof za naredno razdoblje pripremio je dokumentaciju i projekte koji će se realizirati u bliskoj budućnosti.

Tako je izrađen glavni i izvedbeni projekt novog groblja veličine do 5 ha. Unutrašnji prostor groblja obuhvatit će površine za ukop (grobna mjesta, memorijalni dio), površine i građevine za ispraćaj pokojnika, pogonski dio te zelene površine. Vanjski prostor obuhvatit će prometne površine, parkiralište i prometnicu. Planira se i gradnja fotonaponske elektrane na zgradi dječjeg vrtića te energetska obnova Glazbene škole. Za projekt elektrane je procijenjena vrijednost investicije 250.000 kuna dok je za projekt energetske obnove Glazbene škole procijenjena vrijednost 1.500.000 kuna. U pripremi je i projektna dokumentacija, odnosno idejni i glavni projekt u vrijednosti od 500.000 kuna za građenje vanjskih igrališta u sklopu Sportsko rekreacijskog centra. U planu je i rekonstrukcija “Stare škole”, a uredit će se podrum i potkrovlje gdje bi bilo prenoćište. Procijenjena vrijednost investicije je 3.900.000 kuna. Za građenje nadstrešnica na grobljima u naselju Remetinec, Oštrice, Presečno i Mađarevo izrađena je projektna dokumentacija te su ishođene građevinske dozvole, a pripremljena je i dokumentacija za nabavu. Procjena troškova građenja nadstrešnice za groblje Oštrice iznosi 247.500 kuna, za Mađarevo 377.500 kuna, za Presečno 352.500 kuna dok za Remetinec 360.000 kuna.

U planu je i rekonstrukcija državne ceste D24. Za I. fazu ovog projekta (dionica Pece-Mađarevo, duljine 6,78 km) izdana je lokacijska dozvola te su ovjereni geodetski elaborati za k.o. Donje Makojišće. Za II. fazu ovog projekta (dionica Mađarevo-Novi Marof, u duljini od 2,4 km) u tijeku je izrada glavnih projekata i parcelacijskih elaborata. U tijeku je izrada glavnog projekta za rekonstrukciju i uređenje D 24 uz izvedbu pješačko-biciklističke staze u Možđencu (od rotora u Ljubešćici-D24 do pila u Možđencu-D22). Uz to, u tijeku su radovi i na rješavanju problematike opskrbe pitkom i zdravstveno ispravnom vodom na području Grada.

Aglomeracija Novi Marof

Hrvatske vode dodatno su osigurale sredstva u ukupnom iznosu do 1.176.470,59 kuna te je krajem 2018. dovršena izrada tri glavna projekta Aglomeracije Novi Marof. Prvi za Novi Marof, Remetinec, Strmec Remetinečki i rekonstrukcija u naselju Novi Marof. Drugi za Možđenec, Gornje Makojišće, Grana, Madžarevo, Krč i vodoopskrba u naselju Madžarevo i treći za naselja Ključ, Orehovec, Oštrice i Presečno. 13. ožujka 2020. godine izdane su građevinske dozvole te je u međuvremenu izrađena i Studija izvedivosti kojem se investicijski troškovi, uključujući nepredviđene troškove i nadzor, procjenjuju na 278,523 milijuna kuna, a plaćanje je predviđeno u razdoblju od tri godine.