NOVI MAROF Problemi s dabrovima: Uništavaju voćnjake, a odnijeli i letve s gradilišta Foto: Čitateljica

NOVI MAROF Problemi s dabrovima: Uništavaju voćnjake, a odnijeli i letve s gradilišta

| 12.9.2022. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Iako su izuzetno korisni za okoliš te su zaštićene životinje, dabrovi mogu biti i pravi štetnici. Potvrdila nam je to i čitateljica iz Novog Marofa (podaci poznati redakciji) koja se požalila na probleme koje dabrovi rade u samom centru grada.

- Dabrovi nam posljednje dvije godine rade ogromnu štetu. Mom su bratu uništili voćnjak, mlada su stabla potpuno izgrizli, a načeli su i starija stabla. Meni su uništili živicu. Žvaču i ruše drveće i odvlače grane u potok Korošćak gdje grade brane. Čak su odvukli i letve s gradilišta – opisala nam je muke kroz koje prolaze.

Napomenula je da su pokušali zaštititi voćke s bodljikavom žicom, ali ni to nije pomoglo – oštri zubi dabrova bili su jači.

- Ranije smo zvali Novokom čiji su radnici iz potoka maknuli branu koju su dabrovi izgradili, no problem se nastavlja. Sada u potoku niti nema baš puno vode, ali štete se nastavljaju u našim dvorištima i voćnjacima – požalila se.

Mogu li i što poduzeti građani kako bi zaštitili svoju imovinu, a da pritom ne uništavaju dabrove? Odgovor smo potražili od novomarofske gradske uprave.

Što su odgovorili iz Grada Novog Marofa i što građani u ovakvim slučajevima mogu/smiju učiniti, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

dabrovi_novi_marof_12092022_5.jpg

dabrovi_novi_marof_12092022_1.jpg

dabrovi_novi_marof_12092022_6.jpg

dabrovi_novi_marof_12092022_2.jpg

Označeno u