NOVI MAROF Pridružite se šetnji "Majursko dvorište - Grad prije grada" Foto: VV arhiva; TZ Novi Marof

NOVI MAROF Pridružite se šetnji "Majursko dvorište - Grad prije grada"

Varaždinske vijesti | 18.10.2024. u 10:00h | Objavljeno u Našim krajem

Jedan od programa predviđenih projektom "Dvorišta Sjevera: otkrivanje skrivenih dragulja", koji zajednički provode turističke zajednice grada Novog Marofa, Varaždina, Varaždinskih Toplica i TZP Centar svijeta, je i tematska šetnja - "Majursko dvorište - Grad prije grada" koja će se održati ove nedjelje, 20. listopada u 14 sati u perivoju dvorca Erdödy u Novom Marofu.

Projekt je sufinanciran sredstvima Hrvatske turističke zajednice temeljem ugovora o dodjeli sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice.

Novi_Marof_-_Majursko_dvoriste_-_Majursko_dvoriste_1.jpg

Šetnja je temeljena na knjizi "Grad prije grada", a koja je izdana povodom 90 godina bolnice u Novom Marofu. Knjigu je uredila Miljenka Šimec, mag. soc. rada, dugogodišnja djelatnica bolnice, Novomarofčanka koja je i velik dio sebe unijela u stvaranje ove knjige.

Novi_Marof_-_Majursko_dvoriste_-_Kino_u_bolnici.jpg

U obilasku će se koristiti i tekstovi iz knjige "Majurske pjesme" Novomarofčanke Zdenke Maltar, a koji su životni odraz stanovnika Majura, današnjeg Novog Marofa.

- Lokacije unutar kompleksa dvorca i perivoja za Novi Marof i njegove stanovnike značili su i više od mjesta stanovanja ili rada, od doba kad je grofica Luisa uspostavila prvu bolnicu, pa prva struja, prva telefonska govornica, prvo kino... samo su neke od zanimljivosti koje će se moći čuti ove nedjelje. Šetnji će se pridružiti i sama grofica, potom ljudi koji su radili u djelatnostima koje se ovdje spominju, a parkom će šetati i Dame u povijesnim haljinama - ističu iz Turističke zajednice Grada Novog Marofa.

Organizatori se nadaju kako će ovom šetnjom potaknuti prikupljanje dodatnih materijala o povijesti bolnice, bilježenju novih priča i zanimljivosti, a koje će biti temelj stvaranju novih turističko - tematskih ruta. Početak šetnje je u 14 sati kod porte iza zgrade policije.

Novi_Marof_-_Majursko_dvoriste_-_Mlijeko_za_ljeciliste.jpg