NOVI MAROF Potpisani ugovori o stipendiranju, korisnika stipendija svake godine sve više

VV | 20.2.2021. u 13:13h | Objavljeno u Našim krajem

Ispred Kulturnog centra "Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu danas su potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija za akademsku godinu 2020./2021. Grad Novi Marof stipendira ukupno 53 studenta: devet po socijalnom programu te 44 nadarena studenta.

- Prije otprilike dva mjeseca potpisali smo ugovore s učenicima za 39 stipendija za deficitarna zanimanja, a sad potpisujemo ugovore za 53 studentske stipendije. Dakle, gotovo je 100 stipendija potpisano, što me iznimno veseli, a veseli i činjenica da imamo sve više studenata – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Mjesečni iznos stipendije je 600 kuna za studente koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, a 800 kuna za studente koji studiraju na području ostalih županija uHrvatskoj i Gradu Zagrebu te izvan naše zemlje.

- To je najveća stipendija koja se daje na području Županije, a u 2020. godine za školstvo i obrazovanje izdvojeno je preko 5,5 milijuna kuna. Za Grad Novi Marof to su ogromna i značajna sredstva. S istom ćemo politikom izdvajanja za mlade nastaviti i dalje. Već sada promišljamo za iduću godinu i vjerujem da ćemo iznaći sredstva kako bismo mogli stipendirati sve studente koji zadovolje kriterije, uz studente koji se školuju za deficitarna zanimanjima i studente koji stipendije dobivaju prema socijalnom programu. Bit će to od 150 do 200 stipendija i to nas posebno veseli – dodao je Jenkač te čestitao svim stipendistima zaželjevši im uspješan završetak fakulteta.

Stipendije su dodijeljene za deset mjeseci akademske godine 2020./2021. Ukupni iznos isplaćen iz gradskog proračuna bit će 424.000 kuna.

Da stipendije puno znače studentima, ali i njihovim roditeljima potvrđuju i stipendisti Emma Fotak, studentica francuskog i hrvatskog jezika na Sveučilištu u Zadru, te Mihael Loborec, student strojarstva na Fakultetu strojarstva u brodogradnje u Zagrebu. Složili su se kako će stipendije dobro doći za redovne troškove poput smještaja, knjiga i materijala za fakultet, ali i za izvannastavne aktivnosti.

Uz stipendije za studente, Grad Novi Marof stipendira i 39 učenika srednjih škola za deficitarna zanimanja s ukupno 195.000 kuna. Tako će za stipendije učenicima i studentima biti isplaćeno 619.000 kuna.

Označeno u