Grad Novi Marof daje potpore za očuvanje pčelinjeg fonda

vv | 22.7.2023. u 14:00h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Novi Marof raspisao je natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za očuvanje pčelinjeg fonda vrijedan 6.700,00 eura. Javni poziv otvoren je od 20. srpnja do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2023. godine.

Iznos potpore je 5 eura po pčelinjoj zajednici, a maksimalni iznos po korisniku iznosi 550 eura godišnje. Potpore su namijenjene za djelomično pokriće troškova držanja postojećih pčelinjih zajednica. Cilj potpore je pomoći poljoprivrednicima da smanje gubitak pčelinjih zajednica. Naime, zbog nepovoljnih meteoroloških prilika stradalo je medonosno bilje, što je rezultiralo nedostatkom pčelinje paše.

Za potporu se mogu prijaviti poljoprivredni proizvođači koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem, odnosno prebivalištem, na području Grada Novog Marofa te su upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka Hrvatskog pčelarskog saveza. Na potporu nemaju pravo ukoliko su za istu namjenu primili potporu iz drugih izvora.

Da Grad Novi Marof brine o svojim poljoprivrednim proizvođačima, istaknuo je gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač.

Svjedoci smo vremenskih neprilika koje su nas zadesila ovih mjeseci. Uslijed toga stradalo je i dosta medonosnih biljaka što je utjecalo na pčele. Iako na vremenske uvjete ne mogu utjecati, naši pčelari svojim trudom i radom ostvaruju odlične rezultate. Ovom potporom želimo im pokazati da brinemo o njima. Prošle godine za tu namjenu izdvojili smo nešto više od 4.100,00 eura, ove godine taj smo iznos povećali na 6.700,00 eura – rekao je gradonačelnik Jenkač.