Nova investicija od 3,1 milijuna kuna u Jalžabetu: do kraja godine dovršit će se kanalizacijski sustav te pročistač

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.4.2020. u 15:21h | Objavljeno u Našim krajem

U Općini Jalžabet u petak su uvodnim sastankom predstavnika Općine, izvođača radova i tvrtke Varkom, započeli radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava za preostali dio mjesta Jalžabet te za Imbriovec. Riječ je o investiciji vrijednoj 3,125 milijuna kuna.

– Riječ je o iznosu gdje Hrvatske vode financiraju 80 posto troškova dok je Općina u svom proračunu osigurala preostali dio od 20 posto, odnosno 625 tisuća kuna. U petak je održan sastanak uvođenja izvođača radova u posao. Kada se dovrši spomenuti kanalizacijski sustav oko 1.000 mještana dijela Jalžabeta i cijelog Imbriovca moći će se priključiti na sustav – pojasnio je načelnik Općine Jalžabet Mirko Magić koji je najavio i dovršetak izgradnje pročistača do kraja godine.

– Kada se dovrši spomenuti kanalizacijski sustav priključit će se krajem godine na dovršeni pročistač. Znači do kraja godine planiramo pustiti u rad cijeli kanalizacijski sustav mjesta Jalžabet – završio je Magić.

Na početku radova bili su i saborski zastupnik i predsjednik Općinskog vijeća Jalžabeta Josip Križanić te njegov saborski kolega Anđelko Stričak.

– Ovo je treća faza izgradnje kanalizacije i oborinske odvodnje u mjestu Jalžabet. Time ćemo završiti samo mjesto Jalžabet i Imbriovec. Novakovec, treće mjesto koje je spojeno na pročistač Jalžabet, kandidirat ćemo na fondove. To je tzv. istočni dio općine, dok je zapadni dio većim dijelom gotov. Preostaje dio Jakopovca i Kaštelanca. Ovim tempom bi kroz dvije do tri godine sami završili svoju aglomeraciju odnosno kompletnu kanalizaciju i oborinsku odvodnju u cijeloj općini, za sedam naselja i s dva pročistača – izjavio je Križanić.

Veliku investiciju, ali i činjenicu da ovime mještani općine Jalžabet imaju jednake standarde života kao i građani u većim mjestima, pohvalio je Stričak dodajući da se ovakvim primjerima opravdava postojeći teritorijalni ustroj RH.

– Tko će se bolje brinuti za svoja mjesta nego sama općina i njeno vodstvo. Da Jalžabet nije općina zasigurno ne bi bilo ni postojeće Poduzetničke zone, ovakvih investicija, ali i ulaganja u školstvo i ostale objekte. Na ovaj se način potvrđuje da Općine znaju i mogu, i da zasigurno imaju opravdanost što postoje – zaključio je Stričak.