Niz mjera za ublažavanje negativnih posljednica izazvanih epidemijom koronavirusa i u Lepoglavi Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Niz mjera za ublažavanje negativnih posljednica izazvanih epidemijom koronavirusa i u Lepoglavi

VV | 24.4.2020. u 08:40h | Objavljeno u Našim krajem

Sredinom travnja Gradsko vijeće Lepoglave održalo je elektronsku sjednicu na kojoj je doneseno niz mjera za ublažavanje negativnih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa, a riječ je o mjerama koje mogu koristiti građani i poslodavci kako bi prebrodili nastalu krizu.

Tako se svi poduzetnici u potpunosti oslobađaju plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi za obavljanje njihove poslovne djelatnosti za travanj, svibanj i lipanj ove godine, iznimno duže dok traju odluke i mjere ograničenja i zaštiteNacionalnog stožera RH. Izuzete su banke, osiguravajuća društva, subjekti za priređivanje igara na sreću i djelatnosti kockanja i klađenja te pravne osobe u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske i Varaždinske županije.

Također, odgađa se slanje opomena za sve nepodmirene obveze fizičkih i pravnih osoba, a odgađa se i pokretanje svih postupaka prisilne naplate za vrijeme važenja mjera. Od odgode će biti izuzete mjere prisilne naplate za dugovanja kojima prijeti zastara.

Poduzetnicima i građanima daje se mogućnost odgode plaćanja i obročne otplate za sva dugovanja. Kućanstvima koja su ostala bez prihoda daje se mogućnost korištenja prava iz Programa raspodjele sredstava za potrebe socijalne skrbi Grada Lepoglave za ovu godinu, a za vrijeme odgode neće se obračunavati zakonske zatezne kamate.

Turističko kulturno informativni centar TKIC besplatno će pružati savjetodavne usluge svim poduzetnicima, kao i udrugama za izradu dokumentacije i poslovnih planova, kod prijave projekata financiranih iz fondova EU, kao i kod prijava za natječaje resornih Ministarstava.

Grad Lepoglava će provesti javni natječaj za dodjelu bespovratnih potpora malim i srednjim poduzetnicima putem kojeg će poduzetnici moći ostvariti iznos od maksimalno 15.000 kuna za kapitalna ulaganja, kupnju opreme i inventara.

Roditelji korisnici usluga Dječjeg vrtića "Lepoglava“ oslobađaju se plaćanja troškova sufinanciranja smještaja djeteta u vrtiću za vrijeme obustave rada vrtića. Za roditelje, korisnike dječjih vrtića čiji osnivač nije Grad Lepoglava, a koji imaju prebivalište na području Grada Lepoglave i imaju odobreno sufinanciranje od strane Grada, u vrijeme trajanja Kriznih mjera Grad će plaćati odobreno sufinanciranje. Dječji vrtić će uz zahtjev za plaćanje za vrijeme trajanja Kriznih mjera uz mjesečni račun dostaviti i dokaz da nije bilo otkaza ugovora o radu u vrijeme važenja mjera, te da je zaposlenima isplatio plaću.

- Zahvaljujem predsjedniku Gradskog vijeća i vijećnicima što su i u ovoj kriznoj situaciji pokazali svoju odgovornost. Potvrđuje to i jednoglasno prihvaćanje svih prijedloga među kojima su mjere za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa na gradskom području. Navedenim mjerama želimo pomoći našim građanima i poslodavcima da prebrode ovu kriznu situaciju koju ćemo u Gradu i dalje pratiti te bude li potrebno dodatno reagirati – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić poručivši da se u Gradu prati cjelokupna situacija i planirati buduće aktivnosti, vodeći pri tome prije svega, brigu o građanima.

Označeno u