FOTO Nezaobilazna jesenska manifestacija „Martinje v Marofu” i ove godine privukla posjetitelje

VV | 12.11.2022. u 19:13h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga vinogradara i voćara Pinta Novi Marof i gradska Turistička zajednica ove su subote organizirali već tradicionalno „Martinje v Marofu”, a da nezaobilazna novomarofska jesenska manifestacija postaje sve prepoznatljivija diljem Hrvatske dokazuje i činjenica da je i ove godine privukla brojne posjetitelje, pa čak i one s hrvatske obale.

Novomarofska Udruga vinogradara i voćara Pinta svake godine organizira dobru zabavu povodom Martinja, a dobre kapljice, jela i još bolje fešte nije nedostajalo ni danas. Potvrdila je to i predsjednica Udruge Ankica Kuzmić naglasivši kako je „Martinje v Marofu” već nadaleko poznato.

-Godina u Novom Marofu počinje s Pintom i završava s Pintom. Možemo se pohvaliti velikim brojem vrhunskih vina koja osvajaju medalje. Naši članovi su i vinarije poput Šafrana, Bolfana, Kopjara i Košćaka koji su već nadaleko poznati jer su sa svojim vinima i na prestižnom Decanteru postigli zavidne rezultate – rekla je Kuzmić najavivši kako će sljedeće godine njihova Udruga biti i domaćin Zlatne kapljice.

Voditeljica Turističke zajednice Novog Marofa Renata Horvatić pohvalila je odličnu suradnju s Udrugom Pinta, ne samo na njihovoj centralnoj manifestaciji krštenja mošta, već i na drugima u koje se uvijek rado uključuju.

-Turistička zajednica u „Martinje v Marofu” uključuje se i s organizacijom Martinjskog sejma na kojem se ove godine okupilo 20-ak izlagača sa zaista raznolikom ponudom. Tako uz nezaobilazne jesenske delicije u ponudi imamo čak i kozmetiku od grožđa. Naši vinari izložili su svoja vina koja su osvojila prestižne Decanter, ali i brojne druge nagrade i medalje – naglasila je Horvatić dodavši kako vrhunska vina po kojima je ovaj kraj poznat predstavljaju dodatan turistički potencijal njihovog područja.

Naime, vinari će uskoro imati i svoje kušaone koje će Turistička zajednica uključiti i u obilaske i turističke ture kako bi se i ona, uz sva prirodna bogatstva koja novomarofski kraj krije, prezentirala i dodatno promovirala.

-S obzirom na odličan odaziv s punim pravom možemo reći kako je „Martinje v Marofu” postalo nezaobilazna jesenska manifestacija našeg kraja – zaključila je Horvatić.

Grad Novi Marof podržava sve manifestacije na svom području, pa tako i Martinje kojim se vrhunska vina ovog kraja predstavljaju ne samo kao dodatan turistički potencijal, nego i mogućnost daljnjeg ekonomskog razvoja.

-Naše „Martinje v Marofu” već je tradicionalno je privuklo brojne posjetitelje koji ga svake godine sve više i više prepoznaju kao lijepu i zanimljivu manifestaciju, mjesto za druženje i okupljanje te dobru hranu i vina što je u tradiciji ovog kraja. Stižu nam i posjetitelji iz čitave Hrvatske, tako da su danas ovdje s nama i gosti s hrvatske obale – poručio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Novomarofski vinari sve su više usmjereni prema razvoju kvalitetnih vina što potvrđuje i činjenica da su sve prepoznatljivija diljem Hrvatske.

-Vrlo je važno da vinari inzistiraju na kvaliteti, ulažu u nju, ne samo u kvantitetu i da potičemo i druge koji razmišljaju o bavljenju vinarstvom da se odvaže na taj korak. Danas vinarstvo više nije samo hobi, nego upravo poticajima koje daju država, županija i lokalna samouprava želimo potaknuti proizvođače da krenu u ozbiljniju proizvodnju za stvaranje jednog biznisa i razvoj poljoprivrede – zaključio je Jenkač.

Središnji dio „Martinja v Marofu” i ove je godine bila ceremonija krštenja mošta koju je prema Križevačkim štatutima predvodio ceremonijal meštar Krunoslav Čolo, a za dobru zabavu bili su zaduženi Fiškali.