Nastavljeni radovi na dovršetku 1.B faze Muzeja planinarstva u Ivancu Foto: Grad Ivanec

Nastavljeni radovi na dovršetku 1.B faze Muzeja planinarstva u Ivancu

I.D./Varaždinske vijesti | 30.3.2016. u 16:05h | Objavljeno u Našim krajem

S dolaskom ljepšeg vremena nastavljeni su radovi na Muzeju planinarstva u Ivancu, točnije, dovršavaju se lani započeti radovi u tzv. prvoj B fazi njegove gradnje i uređenja.

U toj su fazi, podsjećamo, obavljeni radovi na povijesnom dijelu objekta (stara škola), a u njihovu sklopu je proširen i podrum i uređen vanjski ulaz u podrumski prostor, a izvedene su i temeljne instalacije.

- Objekt sada dobiva toplinsku fasadu sa sjeverne, zapadne i južne strane (ne i s istočne, jer će se s te strane muzej još nadograđivati). Također, temeljem uvida u stare fotografije, ugrađeni su prozori izrađeni prema povijesnim originalima. Na isti se način uređuju i štukature na objektu, a sve s ciljem da se sačuva povijesni "štih" stare škole, to više što je taj objekt i pod konzervatorskom zaštitom - izvijestio je nadzornik radova Mihael Cahun.

Završetkom građevinskih radova stvaraju se preduvjeti za drugu fazu, a to je izvođenje završnih i obrtničkih radova na tom dijelu objekta, kako bi on posve dovršio i pustio u funkciju.

No, kako napominju iz Grada Ivanca, time će završiti samo prvi dio projekta gradnje i uređenja Muzeja planinarstva. U daljnjim fazama predviđeno je proširenje muzejskog prostora gradnjom posve novog dijela pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se spojiti stari, povijesni dio muzeja s novim, suvremeno projektiranim rješenjem. Za nastavak radova u idućim fazama Grad Ivanec već je aplicirao prijavu Ministarstvu kulture za 2016. godinu, a za ovaj projekt potpora će se zatražiti i iz EU fondova.