IVANEC Najesen asfaltiranje prometnica oštećenih u aglomeraciji i rekonstrukcija vodovoda

Grad Ivanec/vv | 7.8.2023. u 09:04h | Objavljeno u Našim krajem

Cilj je da se na raskopanim dionicama paralelno izvedu i radovi na novim vodovodima

Sanacija i asfaltiranje prometnica u naseljima na području grada Ivanca koje su uništene ili oštećene u radovima na gradnji sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Ivanec počet će 1. listopada.

Dogovoreno je to na koordinacijskom sastanku rukovodstva Ivkom-voda Ivanec d.o.o. kao investitora i nositelja projekta Aglomeracije Ivanec s predstavnicima svih četiriju tvrtki koje izvode radove – HIS-a iz Donje Višnjice, Cestnog podjetja Ptuj, GK Grupe iz Varaždina i Zagorje gradnje iz Zagreba.

Potvrdio nam je to direktor Ivkom-voda d.o.o. Ranko Zbodulja, koji je o tome na sastanku u Gradskoj vijećnici izvijestio gradonačelnika Milorada Batinića.

Koje će se ceste sanirati?

-Ono što je potrebno posebno naglasiti jest da će se u ovoj fazi radova obnoviti sve raskopane prometnice i oštećene cestovne dionice (ukupno 7 km) koje NISU u obuhvatu predstojećih radova na rekonstrukciji vodovodne mreže. Dakle, one ulice u kojima su aglomeracijski radovi već izvedeni, a u kojima još predstoji rekonstrukcija vodovodne mreže, u ovoj se fazi neće asfaltirati jer doista ne bilo u redu da na njih položimo asfalt te da odmah nakon toga svjež asfalt idemo razbijati radi polaganja nove vodovodne mreže.

Drugim riječima, cilj je da se na dionicama koje su već raskopane u aglomeracijskim radovima paralelno izvedu i radovi na polaganju novih vodovoda, budući da su sadašnji stari više od 50 godina i danas su u takvom stanju da se na njima često događaju kvarovi, a samim time i ozbiljni poremećaji u opskrbi vodom.

11785.jpg

Rekonstrukcija vodovoda - najesen

Direktor Ivkom-voda je u vezi s time prezentirao dobre vijesti vezane uz spomenutu rekonstrukciju vodovodne mreže.

Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja  i Hrvatske vode dale su suglasnost Ivkom-vodama d.o.o. da projekt rekonstrukcije vodoopskrbnih cjevovoda na dionicama na kojima se obavljaju radovi na izgradnji sustava Aglomeracije, kandidira za financiranje iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO).

U skladu s time, u Ivkom-vodama već su započeli s izradom projektne prijave na NPOO za projekt „Rekonstrukcija vodovoda na dionicama u sklopu izgradnje kanalizacijskog sustava Aglomeracije Ivanec“, koji obuhvaća  rekonstrukciju oko 10,5 km vodovoda i to za sljedeća naselja: Kaniža (600 m), Kaniža-Gečkovec (1.400 m), Vuglovec (1,700 m), Knapić (800 m), Kraševec (200 m), Ulica A. Cesarca (400 m), Ul. Braće Radić (600 m), Vinogradska ulica i Ulica O. i P. Hrazdira (800 m) te naselje Punikve (3.600 m).

- Daljnja dobra vijest jest da nam je odobreno da s istim izvođačima koji izvode aglomeracijske radove ugovorimo i radove na rekonstrukciji vodovoda. To će nam omogućiti da s radovima krenemo puno prije nego što bi to bilo kad bismo u projekt trebali uvoditi novog izvođača. Početak radova na vodovodima očekujemo najesen, što znači da bi nakon toga obnova i asfaltiranje navedenih prometnica i ulica realno uslijedilo u proljeće iduće godine – izvijestio je Zbodulja.

Problemi i teškoće – zašto?

Iako izvođenje radova na projektu  Aglomeracije dobro napreduje (od ukupno predviđenih 36 km kanala dosad je izvedeno 27,5 km ili 77%), treba naglasiti da provedbu projekta prati i niz problema koji izazivaju opravdano nezadovoljstvo građana.

Ivkom-vode d.o.o. kao naručitelj  i Grad Ivanec učestalo zaprimaju pritužbe građana vezane uz rješavanje poteškoća koje proizlaze zbog raskopanih i nesaniranih prometnica, otežanog prometovanja, nereda na cestama itd.

-S jedne strane, tu su objektivni problemi uzrokovani raznim poremećajima na tržištu, teškoćama u dobavi materijala i nedostatkom radne snage, a ove godine k tomu svjedočimo i izvanrednim vremenskim neprilikama, što sve skupa usporava tempo radova. Iako su u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i u Hrvatskim vodama zadovoljni napredovanjem projekta, osobno smatram da se moglo odraditi i više – smatra Zbodulja.

Pritužbe građana

-Također, zahtijevali smo od sva četiri izvođača radova da formiraju dežurne službe za prometnice na kojima vrše radove i da po prijavama izlaze na teren i interveniraju svugdje gdje je potrebno. Na žalost, to ne funkcionira dobro i stoga imamo mnogo pritužbi građana. Na jučerašnjem sastanku izvođači su ponovno upozoreni na taj problem. Kao i Grad, i Ivkom-vode d.o.o. su u poziciji da primaju pritužbe i prosljeđuju ih izvođačima, koji su odgovorni za sanaciju svih prometnica u obuhvatu projekta Aglomeracije – upozorava Zbodulja.

Šutnja državne administracije

Postavlja se i pitanje: Zašto rekonstrukcija vodovoda u nizu navedenih naselja nije počela odmah nakon završetka radova na aglomeraciji, a ne da su mještani već mjesecima, a neki i godinu i pol dana, prisiljeni trpjeti prašinu, blato te prometne i druge probleme koji proizlaze iz raskopanih i neuređenih prometnica?

Odgovor na to jest sljedeći.

Još u fazi projektiranja Aglomeracije, Grad Ivanec i Ivkom-vode d.o.o. su tražili da se u projekt uvrsti i rekonstrukcija vodovoda te da se i taj dio financira iz EU sredstava. Međutim, to je bilo odbijeno, pod obrazloženjem da bi u slučaju da se u projekt uključi i rekonstrukcija vodovoda vrijednost bila prevelika da bi „prošla“ za sufinanciranje europskim novcem. Nakon toga, Ivkom-vode d.o.o. su više od godinu dana od Ministarstva čekale mišljenje oko Studije utjecaja na okoliš, čime je, zbog šutnje administracije,  to vrijeme nepovratno izgubljeno.

Iako je Ministarstvo sada konačno dalo „zeleno svjetlo“ za prijavu projekta rekonstrukcije vodovoda na NPOO - te da prethodno nije „šutjelo“ godinu dana - radovi na vodovodima mogli su već davno biti izvedeni i sada bi se razgovaralo o asfaltiranju i obnovi svih ulica i prometnica.

Ovako, realno je da bi izvedba tih radova mogla krenuti u jesen ove godine, što znači da se njihovo asfaltiranje i obnova, kako je već navedeno, može očekivati iduće godine.