Najavljeno postavljanje video nadzora na prilazima Novom Marofu

| 10.3.2016. u 13:30h | Objavljeno u Našim krajem

Prema riječima načelnika Policijske postaje Novi Marof Tonija Zormana, situacija na području Grada Novog Marofa je po pitanju kriminaliteta općenito odlična. U prilog tome ide podatak da je 89 posto razrješenje svih kaznenih djela na području grada, što je daleko iznad državnog prosjeka.

U pogledu strukture broja slučajeva općeg kriminaliteta tih je djela za 6 posto manje, dok je i manje gospodarskog i organiziranog kriminaliteta. Nije bilo zabilježenih kaznenih djela zlouporabe opojnih droga. Što se tiče kaznenih djela na štetu mladeži i obitelji i njih je manje u usporedbi s prošlom godinom.

Moglo se to, među ostalim, čuti na današnjoj sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju, prvoj u ovoj godini, a na kojoj je središnja točka bila izvješće o stanju sigurnosti u Novom Marofu za prošlu godinu.

Svih vrsta kaznenih djela je manje za 18 posto u odnosu na 2014. Što se tiče materijalne štete, ona je manja za 43 posto. Ukupna šteta je 167 tisuća kuna.

Možemo biti vrlo zadovoljni i nadamo se da će se i ubuduće zadržati ovako povoljna situacija. Od neriješenih kaznenih djela treba istaknuti razbojništvo uz prijetnju pištoljem u centru grada prošle godine. Na tragu smo počinitelju koji nam u ovom trenutku nije dostupan. Uhićen je zbog jednog drugog kaznenog djela - rekao je Zorman, a sumnja se na osobu koja nije s ovog područja.

Što se tiče prometnih nesreća njih je više za 9 posto. U prošloj su godini poginule i dvije osobe u prometu, u odnosu na godinu dana ranije kada je poginula samo jedna osoba.
U odnosu na prethodne godine to su puno bolji podaci, ali svaki ljudski život je važan – napomenuo je načelnik Zorman.

Dodao je da je i dalje problematična prometnica, odnosno državna cesta kod Pake. Najavio je da se radi cijeli niz aktivnosti da se broj prometnih nesreća, posebice onih s najtežim ishodom, svedu na minimum.

Dobra je situacija i što se tiče prekršaja protiv javnog reda i mira. U prošloj godini bilo ih je 40 što je za 15 posto manje nego u 2014. kada ih je bilo 46. Riječ je većinom o uličnim ili susjedskim svađama, dok je vrlo malo narušavanja javnog reda i mira u ugostiteljskim objektima.

Kako bi se održala ovako povoljna situacija, ali i povećala sigurnost na području grada, najavljen je projekt postavljanja video nadzora. Riječ je o postavljanju video nadzora na prilazima gradu, a signal bi se preko antena prenosio na server u zgradu gradske uprave. U slučaju kaznenog djela pregledavale bi se snimke kako bi se utvrdio počinitelj.

– Ovaj sustav je vrlo koristan i olakšao bi posao policiji, odnosno dobar je nadomjestak za sve manji broj policijskih službenika na terenu – kazao je Zorman.

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač zadovoljan je ovakvom situacijom. Očekuje da će se ovako pozitivan trend nastaviti što je vidljivo po podacima prvih mjeseci ove godine.

Ono što smo obećali to i rješavamo. Primijetili smo probleme na pojedinim prometnicama gdje smo riješili nekoliko pješačkih prijelaza ili se rješavaju u ovom trenutku. Nekoliko problematičnih prijelaza dodatno osvjetljavamo čime će se povećati sigurnost pješaka u prometu – rekao je Jenkač.

Niz je aktivnosti na postavljanju vertikalne i horizontalne signalizacije koja doprinosi većoj sigurnosti u prometu. Jenkač je najavio i skore radove na sanaciji prometnice Možđenec – Sudovec, odnosno rješenje problema klizišta, nakon čega bi se konačno i ta prometnica otvorila za promet.

Radi se i na postavljanju radarske kontrole na državnoj cesti u blizini bolnice koja bi vozače primorala na vožnju prema prometnim pravilima. Jenkač je najavio i skori početak projektiranja izgradnje novomarofske obilaznice.

Očekuje se skoro potpisivanje ugovora, a potvrdu o početku tog projekta trebao bi svojim dolaskom u Novi Marof dati novi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Procijenjena vrijednost investicije, bez otkupa zemljišta, je oko 100 milijuna kuna.