Na zavjetnom hodočašću Majci Božoj Jeruzalemskoj brojni župljani, Viničanci 200. put ispunili zavjet! Foto: Općina Vinica

Na zavjetnom hodočašću Majci Božoj Jeruzalemskoj brojni župljani, Viničanci 200. put ispunili zavjet!

VV | 24.7.2023. u 19:11h | Objavljeno u Našim krajem

Prvo hodočašće Majci Božjoj Jeruzalemskoj bilo je davne 1823. godine kada je tuča uništila usjeve u Vinici, a ono što je ostalo od tuče uništila je najezda skakavaca. Prijetila je glad mještanima viničkoga kraja te je tadašnji župnik Mirko Vojček organizirao hodočašće na kojem su župljani izmolili zaštitu i blagoslov za sebe i ljetinu kako bi preživjeli. Nakon povratka s hodočašća skakavaca više nije bilo.

Procesija i križni put

Dvjesto godina kasnije, 16. srpnja ove godine, župljani župe sv. Marka ev. iz Vinice, uz prisustvo općinskog načelnika dr. sc. Branimira Štimca, prof. i predsjednika Općinskog vijeća Predraga Štromara, po 200. put ispunili su svoj zavjet Majci Božjoj Jeruzalemskoj hodočasteći u njezino svetište na Trškom vrhu kod Krapine. Tridesetak hodočasnika do svetišta uputilo se pješke te na taj način obnovilo stoljetnu tradiciju pješačenja Majci Božjoj Jeruzalemskoj, a samom hodočašću sudjelovalo više stotina župljana.

DSC_7791.jpg

Hodočasnici iz Vinice u svetištu Majke Božje Jeruzalemske sudjelovali su u svečanom misnom slavlju, koje je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Uz biskupa, u misnom slavlju sudjelovali su i župnici preč. Valent Posavec, vlč. Tomislav Leskovar, preč. Davor Štuljan te vlč. Marko Domiter biskupov tajnik. Prije mise, načelnik dr. sc. Branimir Štimec pohodio je križni put koji je bio popraćen glazbom Puhačkog orkestra župe Vinica. Misno slavlje započelo je velikom svečanom procesijom u kojoj su sudjelovali ministranti, Puhački orkestar župe sv. Marka Vinica, predstavnici KUD Vinica, predstavnici vatrogasaca, predstavnici Lovačke udruge Opeka Vinica, predstavnici Športsko-ribolovnog kluba Vinica te predstavnici Udruge vinogradara i vinara Vinea Vinica uz ostale predstavnike društvenog, kulturnog, športskog i političkog života općine.

DSC_7225.jpg

Na početku misnog slavlja preč. Davor Štuljan, voditelj svetišta pozdravio je sve hodočasnike, predstavio je svetište i njegovo značenje. Biskup Radoš hodočašće župe Vinica na Trški vrh poistovjetio je s uspinjanjem na Kalvariju u Jeruzalemu gdje se nalazi Isusova majka, pod njegovim križem. U propovijedi je naglasio da uspinjanjem na Trški vrh nosimo svoj križ i svoje teškoće te ih želimo staviti na Isusov križ te prepoznajemo radost boravka s Bogom. Kao uspomenu na ovu 200. obljetnicu župa Vinica darovala je svetištu kalež i misnicu koji su se koristili na svetoj misi. Djeca iz dječjeg vrtića Vinica, pod vodstvom ravnateljice Kesnije Humek, uručili su prigodne poklone biskupu i svećenicima. Na kraju svete mise preč. Valent Posavec zahvalio je Općini Vinica i načelniku dr. sc. Branimir Štimcu za pomoć pri organizaciji hodočašća i prijevoz autobusima i svim hodočasnicima.

Velika čast za sve nas

U organizaciju 200. obljetnice hodočašća vrlo aktivno se uključila i Općina Vinica s načelnikom koji je organizirao i sve ostale udruge s područja Općine Vinica pa su tako predstavnici Lovačke udruge Vinica kuhali gulaš od divljači, a predstavnici Športsko-ribolovnog kluba Vinica kuhali fiš paprikaš za hodočasnike, dok se Udruga vinogradara i vinara Vinea Vinica pobrinula da pića ostanu hladnima i da nitko ne ostane žedan.

DSC_7296.jpg

- Ovim hodočašćem ispunili smo zavjet koji su dali naši predci prije 200. godina, i upravo smo mi koji smo to doživjeli što je velika čast. I nadalje se preporučamo Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom vrhu da blagoslovi i zaštiti vinički kraj sačuva od elementarnih nepogoda koje su postale česte u našem kraju - rekao je načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, prof.

1689587512099.jpeg