Na Sajmištu čak 50,3 oC - radi se toplinska mapa Varaždina

vv / grad varaždin | 1.10.2024. u 15:38h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu pilot-projekta odabrat će se jedna od tih lokacija koja će se zazeleniti ili zasjeniti ili na neki drugi način urediti kako bi se snizile temperature.

U multimedijalnoj dvorani Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer u Varaždinu održana je radionica u sklopu projekta BeReady, posvećena analizi metodologije za pristup problemu urbanih toplinskih otoka.

Ovaj događaj okupio je dvadesetak stručnjaka različitih profila, koji su svojim znanjem i iskustvom doprinijeli dubljem razumijevanju specifičnih izazova koje ova pojava predstavlja za Grad Varaždin. Naime, proteklog ljeta u pojedinim dijelovima Varaždina izmjerene su temperature veće i od 45 oC, a najviša na Sajmištu, čak 50,3 oC!

- Ovo će biti jedna zanimljiva i korisna stvar za Varaždin. Dobit ćemo potpunu toplinsku mapu grada Varaždina na kojoj ćemo vidjeti gdje su najviše temperature i najveća zagrijavanja tijekom ljeta. U sklopu pilot-projekta odabrat će se jedna od tih lokacija koja će se zazeleniti ili zasjeniti  ili na neki drugi način urediti kako bi se snizile temperature. Toplinskom mapom dobit ćemo predispozicije za daljnji rad, saznanja gdje su ti toplinski otoci. U razmjeni iskustava s partnerima na projektu dobit ćemo uvid u mnoga dobra rješenja kako se rješavaju takvi problemi. Primjerice, Varaždin leži na podzemnim vodama a postoje mogućnosti da se uz pomoć te vode i z bunara rashlađuju pojedine površine- rekao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Radionicu su vodile te Mateja Leljak, iz tvrtke 3 E Projekti te Barbara Mušič, znanstveni suradnik na projektu iz Urbanističkog instituta Slovenija koja je podijelila svoja iskustva i znanja: Naša je uloga pripremiti uputstva gradovima i partnerima na projektu kako analizirati prostor i ustanoviti toplotne otoke. Potom ćemo svi zajedno oblikovati rješenja kako riješiti negativne posljedice takvih toplotnih otoka u urbanima sredinama.

beready_3.jpg

Sudionici su na radionici analizirali metodologiju kroz četiri ključne prizme:

  1. Građevine – njihova izloženost toplinskim otocima i utjecaj na urbanu infrastrukturu.
  2. Osjetljivost opreme i materijala – kako toplinski otoci utječu na trajnost i funkcionalnost građevinskih materijala i opreme.
  3. Ranjive skupine – kako toplinski otoci utječu na osjetljive dijelove populacije te koji su koraci potrebni za njihovu zaštitu.
  4. Pripravljenost i kapaciteti grada – analitički pristup razumijevanju spremnosti grada za prilagodbu i ublažavanje posljedica ovog fenomena.

Radionica je imala za cilj detaljnu evaluaciju postojeće metodologije te njezinu prilagodbu lokalnim uvjetima. Sudionici su, kroz konstruktivne diskusije i suradnički rad, identificirali ključna područja za poboljšanje te osmislili konkretne prijedloge za unapređenje primjene metodologije u stvarnom urbanom okruženju. Posebna pažnja posvećena je specifičnostima Grada Varaždina, čime su osigurani kvalitetniji temelji za dugoročno ublažavanje učinaka urbanih toplinskih otoka.

Projekt BeReady, pod vodstvom Razvojne agencije Sjever te Grada Varaždina kao pridruženog partnera, nastoji osnažiti zajednice u suočavanju s izazovima klimatskih promjena. Ova radionica predstavlja važan korak prema stvaranju učinkovitih strategija koje će pomoći Varaždinu u prilagodbi i smanjenju negativnih učinaka urbanih toplinskih otoka, a sve u skladu s ciljevima održivog urbanog razvoja.

Sudionici su izrazili zadovoljstvo produktivnošću radionice, naglašavajući važnost ovakvih događanja za unaprjeđenje suradnje između različitih sektora i poticanje inovativnih rješenja za izazove s kojima se suočavaju gradovi u doba klimatskih promjena.

Razvojna agencija Sjever nastavlja s implementacijom projektnih aktivnosti u okviru BeReady projekta, s ciljem jačanja otpornosti lokalnih zajednica i stvaranja održivijih urbanih prostora.