Na izložbi predstavljeni prijedlozi rješenja budućeg spomen-parka u Lepoglavi

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.12.2016. u 20:25h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon provedenog natječaja na kojem je odabrano urbanističko-arhitektonsko-krajobrazno rješenje budućeg spomen-parka u Lepoglavi, javnosti je predstavljeno svih 25 radova pristiglih na navedeni natječaj koji je, u suradnji s Gradom Lepoglavom, provelo Društvo arhitekata Varaždin.

Radovi su predstavljeni na izložbi koju je u lepoglavskom Domu kulture otvorio gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši pri tom da će s uređenjem spomen-parka biti iskazana zahvalnost i počast dvanaestorici poginulih branitelja s gradskog područja, ali ujedno i dodatno uređen krajobraz grada Lepoglave.

- Grad Lepoglava, kao i u ovom slučaju, prepoznaje potrebe svojih građana, a posebice branitelja te na osnovu njih kreće u realizaciju projekata, u ovom slučaju u izgradnju spomen-parka za dvanaest poginulih branitelja s područja grada Lepoglave – rekao je gradonačelnik Škvarić.

Među izloženim radovima tri su prvonagrađena rada po ocjeni tročlanog ocjenjivačkog suda u čijem su sastavu bile arhitektice Kata Marunica i Zdenka Šarolić te državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Svi oni izrazili su zadovoljstvo kvalitetom ponuđenih prijedloga, a posebice onim autora Martine Ružić, Marina Josipovića i Ede Murtića koji je pobijedio na natječaju budući da je, prema mišljenju ocjenjivačkog suda, na najbolji način objedinio, pred projektne timove postavljen zahtjev, da park bude javni prostor kojim će se čuvati spomen na poginule branitelje te važan čimbenik oblikovanja vizualnog identiteta grada Lepoglave.

- Izraditi prijedlog bio je zahtjevan budući da se radi o memorijalnom obilježju, no zadovoljni smo odabranim rješenjem budući da nudi uređenje prostora tako da on bude javan, ali i ima memorijalnu funkciju – rekla je predsjednica ocjenjivačkog suda Kata Marunica.

Natječaj je proveden u okviru projekta uređenje parka kojeg uz potporu udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava provodi Grad Lepoglava, a za čiju je provedbu odnosno izradu projektne dokumentacije dobivena potpora Ministarstva branitelja u visini 80.000 kuna.

- Inicijativa za izgradnju spomenika koji bi podsjećao na svih 12 poginulih branitelja s gradskog područja stara je nekoliko godina. Pokrenuta je na koordinacijskim sastancima braniteljske populacije i Grada Lepoglave i od tada smo stigli do ove faze. Sad nam preostaje na temelju odabranog rješenja izgraditi spomen-park. Nadam se da će se suradnja udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava i Grada Lepoglave nastaviti i dalje te da će u 2017. godini rezultirati izgradnjom spomen-parka – poručio je državni tajnik te član ocjenjivačkog suda Zdravko Jakop.

Izložba je otvorena u nazočnosti branitelja, članova udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava te članova obitelji poginulih branitelja u čiji se spomen, na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta, želi izgraditi navedeni spomen-park.

Galerija slika